On olemassa kolmenlaisia kemiallisia sidoksia hiuksen proteiiniketjujen välissä. Nämä ovat suolasidokset, vetysidokset ja rikkisidokset. Pysyvän kihartumisen kannalta näistä kolmesta on tärkein rikkisidokset. Rikkisidokset pitävät koossa hiuksen rakennetta, sillä verekkäin olevat keratiiniketjut kiinnittyy toisiinsa rikkisidoksin. Rikkisidokset myös ylläpitävät hiuksen muotoa.
Permanentin tekoprosessi alkaa hiusten pesulla (vesi katkaisee keratiinirakenteessa olevat vety- ja suolasidokset, shampoon tensidi tehostaa veden vaikutusta). Pestyihin hiuksiin laitetaan rullat tai taivuttimet, jonka jälkeen niihin laitetaan permanenttineste ja annetaan vaikuttaa. Vaikutuksen jälkeen halutessaan hiukset voi huuhdella kevyesti (siis jos permanenttiaineen haju haittaa) ennen kuin hiuksiin laitetaan vaikuttamaan tietyksi ajaksi kiinnitysneste. Tämän jälkeen rullat otetaan pois ja lisätään vielä kiinnitysainetta. Vaikutusajan jälkeen hiukset huuhdellaan ja tarpeen vaatiessa lisätään hoitoainetta. Lopuksi kuivaaminen muotoon (vety- ja suolasidokset palaavat ennalleen).
Pelkistin eli vetyatomeja luovuttava ainesosa on permanenttiaineen vaikuttava ainesosa. Pelkistimistä tavallisin on tioglykolihappo. Tämän tarkoitus on luovuttaa vetyä yhdessä emäksisen liuoksen kanssa.
Permanenttiaine sisältää aina emäksistä ainesosaa, sillä sen tehtävä on auttaa pelkistävää ainesosaa luovuttamaan vetyä. Permanentin ja hiuksen kannalta ei ole väliä onko emäksenä ammoniakki vai etanoliamiini. Ammoniakki on vanhimpia ja turvallisimpia emäksiä. Etanoliamiinia on ruvettu käyttää amonniakin sijaan, sillä ihmiset luulevat ammoniakin olevan vahingollisempaa iholle ja hiuksille, vaikkei tämä ole totta.
Kun hiukset kostutetaan permanenttiaineeseen vetyatomit sitoutuu hiuksen rikkiatomeihin ja katkaisee rikkisidoksen. Sitä enemmän vetyä vapautuu, sekä useampi rikkisidos katkeaa, mitä kauemmin permanenttiaine vaikuttaa hiuksessa. Vaikutusajalla parturi-kampaaja vaikuttaa rikkisiltojen määrään.
Hapanpermanentissa pH on noin 6-7, kun taas emäspermanentissa se on 7-8. Emäspermanentti on pH arvoltaan ihoa yhtä ärsyttävä kuin vesijohtovesi. Hapanpermanentin käyttö perustuu siihen, ettei se neutraalina ärsytä ihoa niin paljon kun emäksiset liuokset.
Permanenttiaineen valinta perustuu rakennevaurioiden määrään. Se voidaan valita myös olomuodon mukaan (tyvigeelit). Permanenttiin voi myös valita rakennekäsittelynesteen (ei pitkään säilyvää kiharaa hiuksiin).
Jokaiselle hiuslaadulle on omat permanenttilaadut. Rakennevaurioituneille hiuksille olevat laadut sisältää pelkistäviä ainesosia vähemmän. Lievästi rakennevaurioituneelle tarkoitetut sisältää enemmän pelkistäviä ainesosia kuin yllä mainitussa. Vaurioitumattomalle hiukselle olevat laadut puolestaan sisältää toki eniten pelkistäviä ainesosia.
Lisälämmön avulla on tarkoitus saada rullatut hiukset pysymään tasalämpöisinä läpi koko vaikutusajan. Tulee kuitenkin ottaa huomioon, että tässä vedyn vapautuminen permanenttiaineesta on nopeampaa.
Permanenttiainetta on olomuodoltaan nestemäistä, geelimäistä ja vaahtoa. Nestemäisiä käytetään kun hiuksen halutaan kastuvan kauttaaltaan permanenttiaineella. Hiusproteiini jo itsessään imee itseensä veden ja liuenneet ainesosat, joten nestekin imeytyy helposti. Vaahtomaiset tuotteet nesteytyy jonkin ajan jälkeen aineen levityksestä. Vaahtomaiset imeytyy hiuksiin n estemäisten tavoin. Vaahtomaisten tuotteiden avulla voidaan hieman ehkäistä permanenttiaineen valumista hiuspohjaan. Geelimäistä permanenttiainetta on hyvä käyttää jos hallutaan tuotteen levittyvän vain tiettyyn hiuksen osaan.
Permanenttiainetta levitettäessä se kannattaa tehdä pienin osin ja useaan kertaan. Ehjärakenteisin hiuksiin mahtuu vähemmän permanenttiainetta kuin rakennevaurioituneeseen Tämän vuoksi "terveempiin" hiuksiin permanenttiaineen levitys kannattaa tehdä useasti.
Ennen permanenttiaineen levittämistä on otettava huomioon hiuksen eriosissa olevat rakennevauriot. Niillä alueilla joissa happivaurioita on enemmän, täytyy aineen vaikutusajan olla paljon lyhyempi. Jos asiakkaalla on vaikka vaalennettua hiusta ja luonnollista hiusta, niin permanenttiainetta levitetään ensin luonnollisten hiusten kohdalle ja tämän jälkeen vasta vaalennetulle, jotta rikkisidoksia ei katkeaisi liikaa.
Yleensä tuotteiden kyljessä olevat vaikutusajat ovat permanenteissa sopivia. Kuitenkin voidaan tarkistaa, että onko rikkisiltoja katkennut tarpeeksi. Tämä tapahtuu osan rullien varovasti auki kiertämisellä. Jos hiuksessa ei ole enää luontevaa jäntevyyttä, siinä on katkennut tarpeeksi rikkisidoksia. Avattu kihara voi kuitenkin jäädä veltommaksi kuin muut.
Kiinnitysaineen tärkein vaikuttava ainesosa on vetyperoksidi. Tämä kuitenkin hajoaa helposti vedeksi ja happiatomiksi. Tapahtuman estämiseksi kiinnitysainepullossa siihen on lisätty jotain hapanta ainetta. Hapon avulla vetyperoksidi säilyy pullossa käyttövalmiina.
Kiinnitysvaiheessa hiuksiin lisätään happiatomeja. Jo itsessään happiatomi sitoo 2 vetyatomia ja näin syntyy vettä. Vetyatomi irtoaa rikkiatomista -> rikkiatomi toiseen, lähellä olevaan rikkiatomiin. Lopulta niiden välille syntyy kovalenttinen rikkisidos.
Ennen kiinnitysaineen lisäämistä hiuksiin ne voidaan huuhdella. Huuhtelulla voidaan vähentää hiuksiin jäävää tioglykolihapon hajua. Permanentin kannalta välihuuhtelulla ei ole mitään väliä. Joitakin voi kyseinen haju haitata.
Kiinnitysaineen levitys tehdään alhaalta ylöspäin, jotta työvälineellä ja hiuksella on sitten laimentumatonta kiinnitysainetta. Levitys tapahtuu sienellä, nokkapullolla tai applikaattoripullolla.
Vaikutusaikoja tulee noudattaa tarkasti, sillä sen avulla voidaan varmistaa vapautuvien happiatomien määrän olevan sopiva. Vaikutusajan ylittäminen ja/tai uuden kiinnitysaineen lisääminen vaikutusajalla saadaan hiukseen enemmän happivaurioita ja kihara alkaa suoristua tämän vuoksi. Vaikutusajan lyhentäminen vaarantaa rikkisidoksien kiinnittymisen ja tämän vuoksi kiharat jäävät suoremmaksi.
Yleensä kiinnitys tehdään kaksivaiheisesti. 1.vaiheessa kiinnitysaine rullien päälle tasaisesti ja vaikutusajan jälkeen rullat venyttämättä pois. 2.vaiheessa kiinnitysainetta hiuksiin varovasti puristellen ja vaikutusajan jälkeen hiusten huuhtelu vedellä.