maanantai 8. tammikuuta 2018

Kampauksien kiäsitteitä

Painopiste käsitteenä on kohta, jossa on hiusmassaa eniten ja kyseisessä pisteessä kampaussuunnat kohtaavat ja korostuvat. Hiukset yleensä kaartuvat kohti painopistettä, jonka avulla voi korostaa eri kasvon muotoja. Painopiste voi olla kampauksen "katseenvangitsija", joka voi sijaita päälaella, niskassa, sivulla tai takaraivolla.

Kampaussuunta tukee kasvon muotoa & persoonallisuutta. Suuntia ovat pystysuora eli vertikaalinen, vaakasuora eli horisontaalinen & viisto eli diagonaalinen. Näissä kolmessa suunnassa hiukset voi mennä molempiin suuntiin, esimerkiksi ylhäältä alas ja alhaalta ylös.
   Vertikaalikset & diagonaaliset suunnat antaa kampauksen liikettä korostavan & aktiivisen vaikutelman. Horisontaalinen suunta puolestaan antaa rauhallisen ja levollisen vaikutelman kampaukseen.

Aktiivinen pinta kampauksessa tarkoittaa sitä, että hiukset ovat liikkessä ilman päämäärää ja hiuksen pinta on elävä. Pinta voi olla laineikas tai kihara. Kiharapinta suurentaa & tekee korkeamman vaikutuksen kampaukseen. Passiivista ja aktiivista pintaa voi myös yhdistellä, ne korostavat toisiaan kun  ne on sijoiteltu vierekkäin kampaukseen.
   Passiivisessa pinnassa hiukset liikkuvat aina samaan suuntaan. Tämän vuoksi kampaus saa rauhallisen kokonaisuuden. Passiivisessa pinnassa muodot korostuvat parhaiten ja pinta luo helposti vahvan ja käsittelemättömän vaikutuksen.

1/3-säännössä kampaus jaetaan kolmeen osaan, eikä osien tarvitse olla samankokoiset. Esimerkiksi aloittelijat tekevät usein nutturasta liian pienen, mutta säännön ansiosta suunnittelu on helpompaa. Sopiva nuttura on 1/3 tai 2/3 hiusten pinta-alasta. Sääntö helpottaa hiusten jakamista osiin, sekä oikean kokoisen kampauksen tekemistä.

Rytmi on erilaisten tekniikoiden saattamista järjestykseen. Sillä on mahdollista  vaikuttaa kampauksen suuntaa, pintaan & muotoon. Kampauksen rytmisyys syntyy koon, muodon, paikan, korkeuden,  värin, suunnan, liikkeen, valon ja varjon vaihteluista. Yleisimmät kampauksissa käytettävät rytmit ovat orgaaninen eli vapaa rytmi ja mekaaninen eli sidottu rytmi.
   Vapaassa rytmissä eri elementit sijoitellaan vapaasti eri puolille kampausta. Tällainen kampaus on mielenkiintoisempi ja ennalta arvaamattomampi.
   Sidottu rytmi noudattaa tiettyä ennalta määrättyä kaavaa. Toistuvan rytmin ansiosta kampauksesta saa juhlavan, kunnioitusta herättävän ja määrätietoisen  vaikutelman. Toisaalta liian järjestelmällinen työ voi tehdä kampauksesta tylsän.