tiistai 20. helmikuuta 2018

Etikettisäännöt erilaisissa juhlissa

Arkipuku miehillä on yksivärinen. Sen kanssa käytetään kauluspaita ja solmiota. Naiset pukeutuvat tällöin jakkupukuun tai leninkiin.
   Casual-etiketti tarkoittaa siistiä, tummaa pukua (suorat housut, pikku takki ja kauluspaita ilman solmioa). Voi olla myös neuletakki- tai pusero ja poolopuseroa voi pitää kauluspaidan sijaan. Naiset pukeutuvat housuihin tai hameeseen, puseroon, bleiseriin tai neuletakkiin tai mekkoon. Kunhan asu on siisti.
   Smart casual tarkoittaa puolestaan hienostunutta arkipukeutumista. Miehillä on harmaa, musta tai tummansininen arkipuku ja hillitty kauluspaita. Lisäksi siistit nahkakengät. Naisilla siisti jakku- tai housupuku, paitapusero tai mekko, sukkahousut tai stay upit.
   Tummapuku on yleisin juhlapuku. Se voi olla joko tummansininen, tummanharmaa tai musta. Puvun oltava yksivärinen. Solmion ja paidan oltava juhlava, riippuen yilaisuudesta, esimerkiksi hautajaisissa musta solmio. Naiset pukeutuvat leninkiin, hame-pusero yhdistelmään tai housupukuun. Kesäisin tummapuku voi olla vaaleampi.
   Smokki miehillä klo. 18.00 jälkeen. Väri yleensä musta ja smokkipaita valkoinen. Sen kanssa musta smokkivyö ja ruusuke, sekä kiiltonahkakengät. Naiset pukeutuvat tällöin pitkään ja lyhyeen pukuun tai juhlavaan housupukuun.
   Frakki akateemisiin juhliin, presidentin itsenäisyyspäivä juhliin, juhlakonsertteihin, sekä häihin. Voi korvata tummalla puvulla, mutta ei smokilla. Naisilla juhlava, olkaimeton puku ja pitkät käsineet. Akateemisissa päiväjuhlissa naisilla ei-avonainen puku ja pitkähihainen, lyhyet ja mustat käsineet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti