perjantai 4. elokuuta 2017

Lisää permisjuttuja

Kaikkia käsittelyjä, joissa hiuksen proteiinirakennetta koossa pitäviä rikkisidoksia katkaistaan ja kiinnitetään jälleen, voidaan kutsua permanenttikäsittelyiksi. Permanentiksi myös usein kutsutaan käsittelyä, jonka lopputuloksena syntyy kihara. Lopputuloksia, jossa hiuikset taipuu tai kohoaa hiuspohajasta  vaihtelevissa määrin ulospäin, kutsutaan tuki- ja rakennekäsittelyksi. Kiharan hiuksen suoristaminenkin on permanenttikäsittely. Käsittelyssä rakenne hiuksessa muuttuu pysyvästi, vaikka lopputulos ei pysyisikään pitkään. Lisäksi erilaisia permanenttikäsittelyjä ovat mm. kestokihara ja tyvikohotus.
   Orto- ja parakeratiinit ovat kaksi erilaista hiuskeratiinia. Ortokeratiini on kíerteistä, kun taas parakeratiini on laskosmaista. Hius on kihara, kun kuitusolujen kaikki orto- ja parakeratiinit ovat sijoittuneet vastakkaisille puolille soluissa. Hius on puolestaan suora silloin kun orto- ja parakeratiinit sijoittuvat kuitusolujen sisällä sattumanvaraisesti. Permanenttikäsittelyissä ei pysty muuttamaan keratiinien sijoittumista kuitusolussa, mutta voi siirtää vierekkäisiä proteiiniketjuja toisiinsa nähden   --> viudaab suoristaa tai kihartaa.
   Rastakiharakimppuja on kun hius on kierteellä itsensä ympäri pituussuunnassa. Kierteisyyttä ei voida muuttaa permanenttikäsittelyillä, joten se vaikuttaa suoristamis mahdollisuuksiin. Osittainen suoristaminen onnistuu relaksantilla eli vahvalla emäksellä.
   Permanenttikäsittelyt perustuu siihen, että hiusten proteiiniketjuja siirretään suhteessa toisiinsa ja tämä onnistuu veden avulla. Hiusten ollessa täysin märät, vesi katkaisee suola- ja vetysidokset, jonka ansiosta hius venyy. Shampoon pinta-aktiivisen ainesosan ansiosta vesi imeytyy paremmin hiuksiin, tehostaen vety- ja suolasidosten katkeamista.
   Jos vesimärkä hius venyy paljon, sen rikkisidokset ovat katkenneet, eli hius on pahasti rakennevaurioitunut. Todennäköisesti hius ei tule kestämään hapetus-pelkistyskäsittelyjä, kuten permanenttia.
   Jotta hius saadaan venymään tasaisesti, on sen oltava kostea tasaisesti tyvestä latvaan. Esimerkiksi jos tyvessä on talia, veden imeytyminen tyviosaan estyy. Samaan ongelmaan törmää myös jos hiuksessa on vettä hylkivää rasvamaista ainesosaa tai muovia. Shampoo valinnalla ei sinänsä ole väliä, kunhan vain hius pestään tyvestä latvaan samalla shampoolla. Shampoon avulla saadaan veden imeytymistä estävät ainesosat hiuksesta pois ennen permanentin tekoa.
   Voimakkaista pesuotteita tulee välttää, sillä itse permanenttiaineissa olevat ainesosat ärsyttävät ihoa. Myös shampoon sisältävät anioniset tensidit ärsyttää ihoa.
   Kuiviin hiuksiin voisaan kiertää permanenttirullat, mutta tällöin keratiiniketjujen rikkisidoksia ei saa siirtymään paljoa suhteessa toisiinsa. Koska hius ei veny alfakeratiinimuodossa, vesi katkaisee vety- ja suolasidokset vasta lisättäessä permanenttiaine hiuksiin. Kuivaan hiukseen jäntevän kiharan saaminen on mahdotonta, sillä rullauksen aikana alkuperäiset rikkiatomit eivät ole etääntyneet toisistaan.
   Jos permanentin lopputulos on epätasainen kihara, vaikka tavoitteena olisi ollut tasaisesti jäntevä kihara, voi syynä olla se, että hiuksessa on runsaasti sitä liukastuttavaa ainetta. Hiuksia liukastuttavia aineita ovat esimerkiksi hoitoaineet, vahat, rasvat, rasvamaiset ainekset ja muovit. Edellä mainutut aineet myös vaikeuttaa hiuksen kostumista ja näin ollen myös tasaista venymistä.
   Hiukset tulee pestä aina ennen permanenttia, jotta hiuksesta saadaan pois kaikki tali, rasvamaiset ja muoviainesosat, sekä liukkaat ainesosat. Hiuksia pestäessä hiuspohjasta lähtee sen luonnollinen tali. Tali suojaa ihoa permanenttiaineiden  ihoa ärsyttäviltä ainesosilta, joten talin poistuttua iho on herkempi alistumään näille ärsyttäville aineille.
   Syväpuhdistavat shampoot tai yleisshampoot poistaa hiuksesta kovan kalvon, jotka ovat muovit muodostaneet. Edeltävät shampoot sisältävät runsaasti anionisia tensidejä, jolloin hius saadaan puhdistettua kunnolla. Näiden tuotteiden tensidikoostumukset ovat astianpesuaineiden kaltaisia. Astianpesuaine ei kuitenkaan ole välttämättä se paras vaihtoehto hiusten pesulle, sillä vaikka tensidikoostumukset ovat samankaltaisia, se ei tarkoita sitä, että ne olisivat täysin samoja.
   Hiusten pesun yhteydessä tai sen jälkeen hiuksiin voidaan lisätä hoitoainetta. Hoitoaineen avulla hiukset saadaan tilapäisesti tuntumaan ja näyttämään ehjärakenteisilta. Tässä ei kuitenkaan ole pysyvästi korjaava vaikutus rakennevaurioihin. Permanenttikäsittely vaurioittaa hiuksen rakennetta pysyvästi, oli se sitten jo aiemmin vaurioitunut tai ei. Hoitoaine ei estä rakennevaurioiden syntyä. Hoitoaine ei myöskään estä hiuksen kihartumista tai permanenttinesteen vaikuttavien ainesosien imeytymistä hiukseen, mutta sen lisäystä kannattaa miettiä, jos tavoitteena on jäntevä kihara, sillä hoitoaine liukastaa hiuksen pintaa.
   Ennen permanentin tekoa on tärkeää suojata asiakas ja itsensä. Asiakas suojataan kosteutta läpäisemättömällä kapalla ja niskaliinalla. Ennen tuotteiden levittämistä asiakkaan harteille voi laittaa pyyhkeen suojaksi. Nauhavanun avulla voidaan estää permanenttiaineiden valumista asiakkaan kasvoille. Lakisääteisesti parturi-kampaajan tulee käyttää kertakäyttökäsineitä, sillä hän on kosketuksissa pelkistimiin ja vetyperoksidiin. Hiusten jaotteluun tarvitaan permanenttikampa. Kamman piikki ei saa naarmuttaa hiuspohjaa. Jotta rullattava osio saadaan tarpeeksi sileäksi, on kamman piikkien oltava tarpeeksi tiheät. Hiuksen tasaista kiertymistä voidaan helpottaa latvapaperilla. Materiaali latvapaperissa voi olla kostauden läpi suodattavaa kangasta tai paperia. Permanenttirullat eivät ole metallisia, sillä permanenttiaineen pelkistin ja hapetin reagoivat metallin kanssa. Rullat kestävät toistuvaa pesua ja permanenttiaineen ja vetyperoksidin kosketusta. Läpileikkaukseltaan rullat ovat muutamasta millimetreistä useisiin sentteihin. Rullat kiinnitetään kumi- tai silikonilenkillä, kampauspiikillä tai rullassa itsessään olevalla kiinnittimellä. Jotta rullat pysyisi paikoillaan, apuna voi käyttää muovipiikkejä, joiden avulla ne kiinnitetään toisiinsa. Permanenttiaine levitetään hiuksiin sen omasta nokallisesta tuotepakkauksesta tai nokkapullosta, joka on annosteltu isommasta astiasta. Levittäminen onnistuu myös sienellä tai jollain muulla imukykyisellä materiaalilla muovikulhosta annostellen. Vaahtoavien tuotteiden pakkauksissa on ohjeet levitykseen. Geelimäiset permanenttiaineet levitetään nokkapullolla tai siveltimellä. Vaikutusajalla hiuksen lämmön tasaamiseksi käytetään muovihuppuja tai -kelmua. Vaikutusajalla voi käyttää myös erilaisia lisälämpölaitteita. Kiinnitysaine levitetään kiinnitysainepullon nokalla, levityssienellä tai nokkapullolla. Pullon sivussa saattaa olla mitta, joka helpottaa käyttöä. Aineen laimentamiseen tarvitsee mitan ja astian.
   Permanentin taivuttimet valitaan sen mukaan, mikä on asiakkaan toivoma lopputulos. Taivuttimet vaikuttaa kiharan muotoon, eli onko se pyöreä vai kulmikas ja kiharan kokoon. Permanentissa pyöreät kiharat saadaan patukoilla tai muilla pyöreillä työvälineillä.
   Permanenttikiharan kokoon vaikuttaa tottakai rullien koko, mutta myös monimuukin asia. Hiuksen pysyvät rakennevauriot hiuksen eri osissa, hiuksen jännittyminen ja hiuksen pituus vaikuttaa olennaisesi kiharan kokoon. Luonnollisesti myös siihen vaikuttaa permanenttiaineen sopivuus, permanentin tasainen levitys, sopiva vaikutus aika ja onko permanentin kiinnitysvaihe tehty asianmukaisesti.
   Voimakkaasti rakennevaurioituneeseen hiukseen ei voida saada jäntevää kiharaa, sillä ilman hapen ansiosta kiharaa ylläpitäviä rikkisidoksia katkeaa jatkuvasti. Rakennevaurioituneeseen hiukseen laitettu kihara myös suoristuu nopeasti. Kaikki tämä on muistettava kun keskustelee asiakkaan kanssa lopputuloksesta.
   Pitkien hiuksien rullalle kiertäminen aloitetaan latvasta, jolloin rullan ympärille lopulta kertyy paksu kerros hiuksia ennen tyvialuetta. Tämän vuoksi latvahiukset ovat kiharampia kuin tyvialueella olevat. Ongelman voi ratkaista sillä, että rullaa osion hiukset kaksoisrullalle. Toisena vaihtoehtona tasakokoiseen kiharaan tyvestä latvaan saakka on se, että ne kierretään spiraalille.
   Maan vetovoima vaikuttaa hiuksiin. Varsinkin pitkissä hiuksissa tyvialueen kihara joka on kauimpana maasta, näyttää suoremmalta kuin latvat. Todellisuudessa kuitenkin tyvialueella oleva kihara voi olla samankokoinen kuin latvassa. Jos lopputuloksena toivotaan tyviosaan samankokoiset kiharat, voidaan latvaosat kiertää isommilla rullilla kuin tyviosat.

Lähteet:
Väriä ja kiharaa, Raija kara, Kirsi Oksaharju, Marjo Oksman.
sanoma pro oy,2014

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti