perjantai 4. elokuuta 2017

#permanentti

Hiuksen rullaus- tai taivutussuunnat määräytyy kampausmallin kampaussuuntien mukaan. Kun rullaussuuntaa valitaan, määritellään ne suunnat, joihin hiuksiston on kuljettava eri osissa. Rullaussuunta vaikuttaa siihen, miltä kihara näyttää laskeuduttuaan maan vetovoiman vaikutuksesta tai siihen kuinka hyvin hiukset kampautuu tavoitteena olleeseen kampaussuuntaan. Yleisperiaate rullaussuunnassa on se, että hiukset rullataan niin kuin niiden toivotaan kampautuvan valmiissa kampauksessa. Rullaus- tai taivutussuunnat voidaan valita myös niin, että se muuttaa hiusten luonnollisen kasvusuunnan.
   Kun permanentissa jakauksen näkymistä halutaan välttää, kannattaa valita silloin siksak-jakaus. On kuitenkin huomioitava, että syvät siksak-sakarat aiheuttavat sen, ettei tyvi alueelle saada tasaisesti nousevaa kiharaa. Kun tahdotaan epätasaisesti tyvestä nousevaa kiharaa, silloin epätasaiset jakaukset ovat suositeltavia.
   Rullaustekniikoilla tarkoitetaan hiuksien tavoitteiden mukaisen muodon antavien työvälineiden käyttötapoja. Rullaustekniikalla voidaan tarkoittaa kahta asiaa. Toinen on taivuttimen keskinäistä asettelua hiuksistossa (tiiliskivi-, klassinen-, spiraali- tai pystyrullaustekniikka) ja toisella tarkoitetaan tapaa kiertää/käsitellä yksittäistä hiusosiota (ilmavuuskihara, syvyyskihara, kaksoisrullaus, sormikiharat jne).
   Latvapaperin tarkoitus on helpottaa latvahiuksen tiukkaa ja tasaista kiertymistä rullan ympärille. Paperi laitetaan pituussuunnassa latvojen yli, jotta hiusosio on lopulta paperin ja rullan välissä. Jos hiukset ovat ohuet ja epätasaiset, voi apuna käyttää kahta paperia. Epätasaisten latvojen kiertämistä helpottaa myös se, että taittaa latvapaperin kahtia "paketiksi".
   Ilmavuusrullaustekniikassa hiusosio kaikki hiukset nousevat hiuspohjasta ylöspäin tasaisesti. Tässä noudatetaan kimmoisan ja tasaisen rullauksen periaatteita. Olennaista on, että rullan tulee asettua oma osionsa päälle (osion vetosuunta hieman kiertosuunnan vastaiselle puolelle). Syvyystekniikassa tyveen jääsuoraa ja hiusosio kihartuu vain pituudesta latvaan. Tällä rullauksella harvoin pyritään kimmoisaan ja tasaiseen lopputulokseen, joten osion voi jättää venyttämättä rullauksen aikana. Kun latvat rullataan ylöspäin, on vetosuunta kiertosuunnan vastainen. Alaspäin latvoja rullattaessa on osion vetosuunta kiertosuunnan mukainen. Tyvirullaustekniikassa pyritään saada hiukset kohoamaan hiuspohjasta siten, ettei latvat kiharru. Vain hiusosion tyviosa kierretään rullalle. Sitä kimmoisampi tyvipermanentti on, mitä enemmän hiusosaa pystyy venyttämään rullattaessa. Tyvikohotuksen keston salaisuus on kimmoisuus. Kaksoisrullaustekniikka on silloin paras, kun tavoitteena on saada tyviosasta mahdollisimman ilmava. Toisessa tekniikassa yksittäinen hiusosio rullataan kahdelle eri rullalle siten, että hiusosion tyven puoleinen osuus kierretään ensin ja vasta tämän jälkeen latvaosaan kierretään toinen rulla. Rullat kierretään eri suuntiin,sillä niiden väliin ei tule jäädä suoraa hiusta. Toisessa tekniikassa osiot jaetaan puoliksi. Enin rullataan ilmavuusrullaustekniikalla osion toinen puoli (esimerkiksi 10 osion verran). Tästä jatketaan niin, että rullien väleihin jääneet rullaamattomat osiot rullataan toiselle rullalle siten, että rullat jäävät ensinmäisten rullien päälle. Viimeistä rullaustekniikkaa käyttäen yhdelle rullalle kertyy vain puolet tämän osion hiuksista. Tällä ylläpidetään tasaista jännitystä. Spiraalirullaustekniikka sopii parhaiten puolipitkille tai pitkille hiuksille. Hiuksen tulee olla tarpeeksi pitkä, jotta sen pystyy kiertämään pystyasennossa olevan rullan ympärille spiraalille. Osion koko riippuu hiuksen tiheydestä, paksuudesta, rullan läpimitasta ja tavoiteltavasta lopputuloksesta. Spiraalikiharaa voidaan tehdä kahdella eri tavalla. Toinen tapa on kiertää hiusosio suorana rullan ympärille nauhamaisesti ja toinen tapa on kiertää hiusosiota itsensä ympäri kierteisesti ennen rullausta.
   Kampauspiikkejä käytettäessä tulee muistaa pään kuperuus, jonka vuoksi piikki ei voi oitää montaa rullaa paikoillaan. Jäykkä piikki kiristää ja nostaa reunimmaisia rullia, jolloin kiristyvät hiukset vetää hiustupen suuaukkoja hiuspohjasta ulospäin -> permanenttiaine voi päästä hiustupen  yläosaan. Jos permanenttiaine pääsee hiustupen yläosaan , se katkaisee hiuksen hiustupen sisällä. Tuhot huomataan vasta noin viikon kuluttua, kun hiuspohjassa tuntuu noin millin pituinen siili.

Lähteet:
Väriä ja kiharaa, Raija kara, Kirsi Oksaharju, Marjo Oksman.
sanoma pro oy,2014

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti