perjantai 4. elokuuta 2017

Permanentin historiaa nykypäivään

Permanentin historiaa

Ranskalainen Marcel Grateau on ensinmäisten "kihartimien" tekijä (1852-1936).
Keksi pantenttia, joista ensinmäinen ilmeisesti paljastettiin 1870-luvun alussa. Toinen näistä on nimeltään "Curling-Iron", joka toimi niin että kaksi osaiset raudat kuumennettin joko kaasun päällä tai alkoholia polttamalla. Laitteen lämpöä pystyi tarkistamaan koskettamalla sanomalehteen ja jos lehti hieman ruskistui niin laite oli tarpeeksi lämmin. Laite oli turvallinen käyttää, kunhan ei vienyt "pihtejä" liian lähelle päänahkaa. 

Toinen nimeltään "Hair-Wavin Iron", joka oli elektroninen versio. Varsinkin 1920-luvulla lyhyet, a-linjaiset leikkausmallit oli muotia. Hiuksia kiharrettiin paljon "marcel wave"-nimisellä laitteella. Marchel teki paljon töitä keksintöjensä eteen, hän jopa kiharsi paljon naisten hiuksia ilmaiseksi, jotta hänen keksinnöt saisivat enemmän näkyvyyttä ja kuuluisuutta. Myöhemmin jopa tähdet ja kuninkaaliset olivat pakkomielteisiä kysisiin kiharoihin, joista esimerkkinä Josephine Barker.

Josephine Barker


Ensinmäisen permanentin kehitti saksalaissyntyinen Charles Nessler. Nessler kehitti kiehtovan tavan tehdä permanenttejä kuumilla purustimilla ja veden, sekä lehmän virtsan sekoituksella. Permanentti pysyi pitkissä hiuksissa noin puoli vuotta. 
   Hän keräsi naisten hiuksia kerrallaan noin 0.9 kg edestä rullalle, jotka oli yhdistetty sähköiseen laitteeseen, joka kuumenti hiusta. Laitteeseen oli lisätty lehmän virtsan sekoitusta ja hius lämmitettiin aina 100 asteeseen. "Kihartimen" osat pyrittiin pitämään kaukana asiakkaan päänahasta kattokruunun tapaisella hässäkällä, josta alempana kuva. Prosessin teko vei aikaa noin 6 tuntia. Ensinmäinen epäonnistunut permanentti tuli omalle vaimolleen. Katharina Laible kärsi mm. päänahan palovammoista ja osa hiuksista paloi kokonaan.








Permanentin eri tyylit vuodesta 1970 - 2000- luvun alkupuolella saakka

1970

1980

1990

2000

Permanenttikiharoita eri mittaisissa hiuksissa ja niiden eroaminen kampauskiharoista
- lyhyemmmillä hiuksilla
* permanentti on paljon kuohkeampi
* permanentti voidaan saada nousemaan kohtisuoraan hiuspohjasta ulos pienillä kiharoilla

- paksuilla ja pitkillä hiuksilla
* massaa enemmän, joten painovoima vaikutttaa niihin enemmän, eli kiharaosat ovat suorempia tyviosasta
* kovettavilla muotoilutuotteilla voidaan vastustaa hieman painovoimaa
* ohennetuilla hiuksilla massa tottakai pienempi, joten painovoiman vaikutus on vähäisempi

- leikkausmllit voi rajoittaa tavoitteita, mutta leikkausmallia vaihtamalla voidaan saada asiakkaalle hänen toivomansa kiharatyyppi, muuttamalla kampauksen kokoa ja muotoa
* leikkaamalla yhtenäisen kerrostuksen tai yhdistämättömän kerrostuksen



Lähteet
http://beautysupply.about.com/od/chemicalhairtreatments/fl/History-of-the-Perm.htm
https://fi.pinterest.com/
https://en.wikipedia.org/wiki/Perm_(hairstyle)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti