tiistai 13. joulukuuta 2016

Ravintoaineet ja niiden vaikutus ulkonäölle

7.12.2016 oli etäpäivä, jonka aiheena oli ylläoleva otsikko. Tehtävänä oli siis tutkia vitamiinien, kivennäis- ja hivenaineiden vaikutus ihoon, sekä hiukseen. Toisinsanoen tutkin ravitsemuksen merkitytä osana ulkonäköä, terveyttä ja hyvinvointia.

Vitamiineilla on yllättävä vaikutus ihmisen ihon ja hiuksien hyvinvointiin. Vitamiinienpuutos näkyy erilaisina oireina, joihin voi kyllä vaikuttaa, jos vain havaitsee oireet ja tajuaa syyn. Jos iho oireilee, kannattaa miettiä, voiko ravitsemuksessa olla jotakin puutetta, joka voi aiheuttaa oireet.
   B-vitamiiniryhmään kuuluvat puutosoireet näkyy yleensä ihossa ja hiuksissa, esimerkiksi hiustenlähdössä kannattaa huomioida B-vitamiinin saanti. B-2vitamiinin puutosoireita on lisäksi halkeamat huulissa, hilseilevä ja rasvainen iho, sekä kieli voi olla muuttunut purppuran väriseksi ja kiiltäväksi. (B2- vitamiineja saa helposti maitotuotteista, avokadosta, kalasta ja tummanvihreista kasviksista). B3 puutosoireita on auringon polttaman näköiset laikut (puutostilaa voi ehkäistä esimerkiksi lihalla, sienillä, täysjyväviljalla ja niin edelleen). B6 puutostila näkyy yleensä anemiana, hermostuneisuutena ja ihoärsytyksenä (parhaimmat B6-vitamiinien lähteet on banaani, kanamunankeltuainen, vihreät vihannekset ja niin edelleen). B9-vitamiinin saanti on hiusnystylle välttämätön, puutosoireena on anemia (vitamiinin lähteitä esimerkiksi marjat, hedelmät,tummanvihreät kasvikset) B12- vitamiinin on myös välttämätön hiusnystylle, puutosoireena on esimerkiksi hidas hiusten ja kynsien kasvu, ruokahalun puute, iho-ongelmat (hyvät lähteet saa vain eläinkunnan tuotteista). B5 vaikuttaa hiusten kasvuun ja värin muodotukseen, puutosoireena on kuviva- ja laikukas iho, sekä poltejalkapohjissa (B5- vitamiinia on lähes kaikissa ruoissa.) B7-vitamiini on puolestaan hiusten kasvulle tärkeä, puutosoireena toki hiustenlähtö, ihottumat ja väsymys.
   C-vitamiinia puolestaan tarvitsee talirauhaset tuottaakseen talia. C-vitamiinin puutosoireina on muun muassa katkeilevat ja haaroittuvat hiukset. Varmista c-vitamiinin tarve varsinkin, jos on stressiä, poltat tupakkaa, käytät alkoholia tai käytät ehkäisypillereitä. Cvitamiinia saa hyvin esimerkiksi mustaherukasta, tyrnistä ja ruusunmarjoista.
   A-vitamiini on puolestaan rasvaliukoinen, yhteydessä hiusten hyvinvointiin. Talirauhaset tarvitsevat tätä toimiakseen. Pääpuutosoireita ovat kuiva iho, hiustenlähtö, hilse, kuivat hiukset, sekä päänahka on kuiva ja punoittava. Hyviä A-vitamiinin lähteitä ovat oranssin ja keltaisen väriset hedelmät ja esimerkiksi kasvikunnantuotteet.
 
Mineraalaista ja hivenaineista myös yleisesti vähän asiaa. Esimerkisi monet vitamiinit tarvitsevat mineraaleja toimiakseen. Ihoon ja hiuksiin vaikuttaa suoraan sinkki, kupari ja rauta. Parhaita lähteitä hivenaineille ja mineraaleille ovat villiyrtit.
  Sinkkiä tarvitaan A-vitamiinin kuljettavan proteiinin muodostukseen, sekä säätelee sen vapautumista maksasta. Puutosoireita ovat esimerkisi akne, pälvikalju, hiustenlähtö, huono haavojen ja arpien paraneminen. Sinkkiä saa kokojyväviljoista, cashew-pähkinöistä, auringonkukka siemenistä, merileästä, lihasta, maidosta ja niin edelleen.
   Kupari on tärkeä pigmentin muodostuksessa iholla, sekä hiuksessa. Oireita puutoksesta ovat muun muassa anemia, apaattisuus, hiustenlähtö ja värimuutokset. Kuparia saadaan suurimmaksi osaksi vedestä, mnutta myös tummanvihreistä vihanneksista, kokojyväviljoista, ja niin edelleen.
  Rauden tehtävä on kuljettaa happea veressä. Puutosoirena on esimerkiksi anemia, sekä kynsien ja hiuksien katkeilu. Rautaa saa lihasta, pavuista, herneista, kuivatetuista hedemistä, nokkosista ja tummanvihreistä vihanneksista.


Lähteet:

http://www.kauneusjaterveys.fi/terveys-hyvinvointi/terveys/ravintoainevinkit-terveelle-iholle
http://www.ekokampaamo-oranssi.com/images/LOPPUTYO.pdf
http://luontainenterveys.fi/index.php/osa-alueet/vitamiinit-hiven-ja-kivennaeisaineet/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti