tiistai 11. lokakuuta 2016

Tehohoitoa hiuksille!

Tämän viikon suunnitelmiin kuuluu haudehoitojen tekeminen. Yhteensä asiakkaita minulle on kolme, joista kahdelle olen jo tehnyt haudehoidon ja vielä torstaina pitäisi tehdä yksi.
   Haudehoitohan on hiukselle tehohoito. Se koostuu päänahan harjauksesta (joillekkin ei välttämättä voi tehdä), hoitavasta aineesta (joka levitetään koko päähän), lämmöstä ja hieronnasta. Kokonaisuuden tavoite on rakennepaikata hiuksia ja antaa niille pehmeyttä. Tavoitteena on myös saada asiakas rentoutumaan hoidon aikana. Kerron tämän päiväisestä työstä tarkemmin, vaihe vaiheelta, kuvia apuna käyttäen!

Ennen asiakkaan tuloa laitoin työpisteeni kuntoon. Etsin lähelle tarvittavat työvälineet, eli kapan, niskaliinan, suojapaperin, selvityskamman, hiuspohjaharjan, leivityssivellin, sekä kaksi muovikuppia. Tavaroiden hakeminen ja esille ottaminen valmiiksi on tärkeää, jotta hoidosta saa mahdollisimman sujuvan. Työskentely helpottuu huomattavasti, kun oikeat työvälineet on lähellä ja aikaakin säästyy, kun ei tarvitse juosta pitkiinsä etsien niitä.
   Ensinmäinen työtehtävä oli analysoida asiakkaan hiuspohjaa ja hiuksia, ja näin ollen laatia suunnitelma tulevalle hoidolle. Asiakkaan hiuspohja oli hieman kuivahko, mutta muuten hiuspohja oli normaali, myös hius oli normaali, hieman ohut, mutta hyvässä kunnossa oleva. Hius oli kiiltävä ja hyväkuntoinen, joten päädyin tekemään haudehoidon kevyimmällä hoitoaineella.




Analyysin jälkeen aloin harjaamaan hellästä päänahkaa pienissä osioissa. Harjauksen tavoite on edistää verenkiertoa ja solujen uudistumista. Tavoitteena on myös elvyttää talirauhasen toimintaa, poistaa irtoamassa olevia hiuksia, poistaa hilse hiuspohjasta ja hiuksista, sekä tottakai rentouttaa. Harjausta ei voi tehdä esimerkiksi jos iho on arka, rikkinäinen, herkkä tai kunnolla punoittava. Asiakkaalleni kuitenkin pystyi harjauksen tekemään. Harjaus tehtiin pienissä osissa, joka kohta läpikäyden. Harjauksen jälkeen päästiinkin pesupaikalle. Pesin asiakkaan hiukset syväpuhdistavalla shampoolla ihan normaalisti.


Pesun jälkeen siirryttiin asiakkaan kanssa takaisin omalle työpisteelle. Laitoin asiakkaalle suojaliinan suojaamaan hoitoaineen levittymistä kapalle. Tämän jälkeen selvitin hiukset selvityskammalla ja tein hiuksiin ristijaon, jotta hoitoaineen levittäminen olisi näin helpompaa. Jakauksien jälkeen kävin hakemassa haudehoitoaineen ja aloin levittämään sitä pienissä osioissa käyttäen apuna sivellintä.




Kun hoitoaine oli levitetty kaikkialle, pystyi aloittamaan hieronnan tekemisen. Hierontaa tehdessä en ottanut aikaa, vaan tein hieronnan hitaasti ja rauhallisesti, liikkeet läpi käyden. Lisäksi hierontaa sovelsin hieman ja tein liikkeitä, jotka tuntui itselle luontevalta ja hyvältä.


Hieronnan jälkeen laitoin asiakkaalle muovihupun, jota käytetään kyseisen lämpölaitteen kanssa. Laitteen annettiin tuottaa lämpöä 10 minuutin aikana. Vaikutuksen aikana kerkesin käydä pesemässä työvälineet ja miettimään jo viimeistelyä ja siinä käytettäviä tuotteita.


Laitteen ohjelman loputtua se sammutetaan ja asiakkaalta otetaan muovihuppu pois. Tämän jälkeen mennään pesupaikalle ja pestään hoitoaine pois. Hiuksia kastellaan ensin hieman ja hierotaan, jotta aine lähtisi paremmin pois. Kun hoitoaine on saatu vaahtoamaan, sen voi pestä pois. Pesussa kesti jonkin aikaa, jotta sain aineen kunnolla hiuksista pois ja varmistin vielä monesti, ettei hiuksiin jäänyt ainetta.
   Pesun jälkeen hiukset selvitettiin jälleen kamman avulla. Päätimme yhdessä asiakkaan kanssa, että kiharran hiuset, joten laitoin hiuksiin seerumia, muotovaahtoa, sekä lämpösuojan. Föönasin hiukset ensin melko kuiviksi vapaalla tekniikalla, jonka jälkeen otin hiukset pienemmissä osissa lapioharjaa apuna käyttäen.  


Lopulta tein kiharat "puikkokihartimella". Toiselle puolelle tein pienen letin myös. Viimeistelyyn käytin vielä hiuspuuteria ja tottakai hiuslakkaa. Lopputulos miellytti sekä itseä, että asiakasta!


Olen kyllä tosi tyytyväinen työhöni ja oli myös mukava kuulla, että asikaskin oli tyytyväinen saamaansa hoitoon. Lopuksi sain myös palautetta luokkatoverilta kirjallisesti. Hän oli arvioinut työskentelyäni melkein alusta loppuun. Kivan palautteen jälkeen on helpompi ja itsevarmempi olo lähteä tekemään jatkossakin vastaavia hoitoja. Positiiviset palautteet piristävät aina päivää, kyllähän sen kaikki tietää. :)


maanantai 10. lokakuuta 2016

Intialaista hierontaa teoriassa

Viime keskiviikkona tehtiin muistiinpanoja kyseisestä hieronnasta ja suurinosa pääsi kokeilemaan sitä käytännössä. Itse kirjoitan muistiin panot tänne lähinnä sen takia että ne pysyis tallessa, koska minä. Ja eihän sitä ikkään tiiä jos jotaki kiinnostaa pian näitä joskus lukkeakki :)

Historia

- Intialainen päähieronta on vuosituhansia vanha hoitomenetelmä
   * Intisassa kätetty perheenjäsenten hieronnassa
   * naiset hoitavat päätä, hiuksia erilaisilla öljyillä

- Champissagen toi modernin Intialaisen päähieronnan Egyptiin 1981

- Narenda Mehta kehitti hoitomuotoa edelleen


Mitä intialainen päähieronta on ?

- se on rentouttava, mielyttävä hoito, joka sopii kaiken ikäisille. kosketusterapiaa.

- Intialaisessa päähieronnassa painellaan sekä hierontaan ylävartalon ja pään alueen akupisteitä, sekä kasvojen heijastealueita

- hoito vaikuttaa fyysisellä, emotionaalisella, että mentaalisella tasolla

- lyhytkin hoito saa olon tuntumaan seesteiseltä ja ajatukst ovat kirkkaita ja rauhallisia

- vaikutus tuntuu koko kehon vireystason paramisena ja vaikutus jatkuu vielä seuraavien päivien aikana

- selkä, hartiat, yläraajat, niska ja pää ovat tärkeitä energiakeskuksia

- stressi, suuttuminen tai jännitys voivat aiheuttaa mm. niskan jäykkyyttä, kipuja selässä, hartioilla ja olkavarsissa, päänsärkyä, sekä silmäoireita

- Intialainen päähierona auttaa vapautumaan stressistä ja kokemaan hyvää oloa. Hoito helpottaa lihas- ja hermojännitystä, lisä veren ja lymfan kiertoa ja elvyttää solujen hapensaantia ja poistaa fyysisiä, sekä tunnetukoksia

- hoito muodostuu sarjasta hierontaliikkeitä, taputuksia ja tukistuksia, joilla käsitellään rytmikkäästi, tehokkaasti, mutta hellävaraisesti hartiaseutu, olkavarret, niska, pää ja kasvot


Hoidon toteutus

-voidaan tehdä yksittäisenä hierontoina tai sarjahoitona

-kestää liiketyössä noin 45 min, hinta 25-85 e

-aloitetaan hartiaseudun hieronnalla, jonka jälkeen hierotaan pää- sekä kasvojen alue

- tehdään rauhallisessa tilassa

- samalla voi kuunnella rauhoittavaa musiikkia

- hoidon jälkeen annetaan aikaa asiakkaalle, jotta hän virkistyy

- tarjoa vettä, sekä muistuta veden juonnista ja rauhallisesta päivästä

- tarvittaessa pese ja viimeistele asiakas


Hoidon vaikutus 

-vaikuttaa koko kehon luonnolliseen tasapainoon ja auttaa saavuttamaan sekä fyysistä, että psyykkistä hyvinvointia

- hoidolla voidaan vaikuttaa mm. kuonanpoistoon, autoimmunologisiin vaivoihin, sekä hormonaalisiin epätasapainoihin


Milloin?

- lihasjännityksiin
-silmien rasitusoireisiin
- stressiin (emotionaalinen stressi, mentaalinen stressi)
- unettomuus
- päänsärkyyn
- tinnitykseen (korvat)
- pelkotiloihin
- masennukseen
- paniikkihäiriöihin
- TMJ- oireisiin (leukanivelten pinnetilat, kasvohermosäryt, purentasäryt)
- lymfaattisiin tukoksiin
- poskiontelo-ongelmiin
- hius- päänahan ongelmiin
- verenkiertohäiriöihin
- energiatukoksiin


HOITO EI SOVI MIKÄLI
sinulla on 

- pahalaatuinen kasvain, tai joka on leikattu alle kaksi vuotta sitten

- tulehdus esim. lihastulehdus hartiaseudulla, akne, tulehtuneet talirauhaset, silmätulehus

- kuumetta

-normaalisti suurentuneet imurauhaset

- pään vammat tai leikkaukset lähiaikoina

- akuutissa vaiheessa olea psoriasis, punajäkälä, maitorupi, herpes, tai muu ihon sairaus

MUISATHAN KERTOA, JOS OLET RASKAANA (ensinmäiset 3kk)

Koti-ikävä taltutettu & saksia heilutettu !

Toissa viikonloppuna oli ekan kerran niin kova koti-ikävä, että melkein itketti. Pakkohan se oli päästä käymään kotona rakkaitten ihmisten luona. Kaiken parhauden kunniaksi pääsin leikkaamaan vielä murujen hiukset! Viimeisestä, miesten pään leikkauksesta en muistanut ottaa kuvia, mutta ainakin tyttöjen hiuksista on ennen ja jälkeen kuvat. Ticokin sai melkoisen muodonmuutoksen kun tyttöjen kanssa ajeltiin siltä vielä karvat alas ennen talviturkin kasvattamista. 
   Ellun hiukset koki melkoisen muutoksen kun mittaa lähti vaikka kuinka paljon! Luonnollinen hius oli todella hyväkuntoinen noin pitkäksi hiukseksi. Hiuksissa on oma väri, eikä hiusta ole turhaan saanut mitään kemiallistarasitetta. Muotoilu tuotteita ei ole käytetty päivittäin. Päänahka oli normaali ja hius oli myös kiiltävä ja hiusmassa oli todella paksu, vaikka yksittäinen hius oli mielestäni normaali. Latvoissa oli vähän huonompaa hiusta, mutta ei sitäkään kovin paljoa. Neidin toiveesta hiukista leikattiin tasamittaiset ja lyhyemmät, mutta ei liian lyhyet. Nykyään hiukset on nuorelle tytölle helpommat hoitaa kotona.



Hansu sai puolestaan a-linjaisen, ujosti eteenpäin pitenevän leikkauksen. Lähtötilanteessa hius oli tosi pitkä ja mielestäni kunnoltaan hyvä. Hiuksen paksuus oli normaali ja hiusmassa myös. Hansun päänahka hikoaa hieman, jolloin suorat, painavat hiukset saavat tyven näyttämään todella litteältä ja rasvaiselta. Muotoilutuotteita Hansu ei käytä päivittäin, sekä muutenkin hius on pyritty pitämään mahdollisimman luonnollisena. Leikkauksen myötä hiuksista saatiin hieman keveämmät ja kauniit, sekä hyvin nuoren tyylin sopivat.







maanantai 3. lokakuuta 2016

Hiuksen rakenne ja rakenteen osien merkitys

Hiuksen ihonalaiseen osaan kuuluu karvatuppi (follikkeli) joka kulkee dermiksestä epidermiksen läpi ihon pintaan asti. Henlen ja Huxleyn kerrokset ympyröivät hiusnystyä ja sojaa hiuksen ihonalaista osaa ja hiusjuurta. Hius, talirauhanen, karvankohottajalihas, vastamuodostuneita soluja hiussipulissa (bulbi), hiusnysty (papilla) ja hiuksen hiusverisuonia.
   Hiuksen ihonpäälliseen osaan kuuluu puolestaa suomu- eli pintakerros, kuitukerrros, kuitukerroksen solu, makro- ja mikrosäikeet, protosäikeet, sekä ydinkerros.



Ryhmämme taiteellinen näkemys yllä olevasta kuvasta.


sunnuntai 2. lokakuuta 2016

Hiuksen kasvuvaiheet

Hiusten elinkaareen kuuluu synty, kasvaminen, kasvun lopetttaminen ja irtoaminen. Hiusten irtoamien on tasaista läpi vuoden ja vanhemmilla ihmisillä hiusta lähtee enemmän. Niiden määrään, pituuteen ja paksuuteen vaikuttaa ikä, sukupuoli, toru ja perintötekijät. Lisäksi häiriöitä hiuksen elinkaareen voi aiheuttaa mekaaninen vaikutus, raskaus, pitempi aikainen stressi, lääkitys, elimistön tulehdukset, heikentynyt yleiskunto ja sairaudet. Elinkaareen kuuluu kolme selvää vaihetta.
   Ensinmäinen vaihe on nimeltään kasvuvaihe (angeenivaihe), joka kestää noin 2-6 vuotta (vanhetessa lyhenee). Hiuksen kasvuvaihe voidaan selittää siten, että "solut jakaanuvat ja työntävät keratinisoituvia soluja karvatupessa ylöspäin". Kuukausessa uusi hius kasvaa noin sentin, mutta se on myös rotuominaisuus tottakai. Yleensä 85-90% hiuksista on kasvuvaiheessa.
  Toinen vaihe on siirtymävaihe, välivaihe, ylimenovaihe (katageenivaihe). Se kestää noin kaksi viikkoa, jonka aikana hiusten kasvu loppuu, koska solujen jakaantuminen loppuu. Karvatuppi supistuu, eikä hius ole enään yhteydessä tärkeisiin verisuoniin saatika ravinnonlähteisin. Hius ei irtoa vielä ilman mekaanista rasitusta. Tässä vaiheessä yleensä on noin prosentin verran hiusta.
   Kolmas vaihe onkin nimeltään lepovaihe (telogeenivaihe), joka kestää noin 2-4 kuukautta. Hius irtoaa silloin hiuspohjasta ja hiusnystystä kehittyy uusi hius ja näin ollen hiuksen kasvuvaihe voi taas alkaa. Lepovaiheessa on noin 10-15 % hiuksista.



Hiusten laadulliset ominaisuudet


Läpirakenteeltaan ohuet hiukset tarvitsevat palon tukea ja runsautta, joita saadaan muotoilutuotteilla, sekä leikkauksessa suunniteltusti käytettävillä ohennustekniikoilla. Ohentamalla hiusta saahaan kuohkeutta, mutta pitää muistaa, että liiallinen ohentaminen harventaa hiusta silmännähtävästi. Kampaustuotteilla saadaan hiuksen pintaan kalvo, joka antaa mekaanista tukea. Paksuissa hiuksissa tulee ottaa huomioon sen kohoaminen, varsinkin leikattaessa. Jos hius on paksu, se kohoaa voimakkaasti tyviosstaan ja vaikuttaa sen luonnolliseen laskautumiseen mittalinjalla. Kampausta tehdessä paksuissa hiuksissa kohoamisen vuoksi osioiden jännittäminen ei ole tarpeen.
   Pintarakenteeltaan sileissä hiuksissa on suomukerros sulkeutunut ja tiivis. Leikkausmallit laskeutuvat hyvin, sillä ne soljuvat toistensa lomaan hyvin. Kampauksia tehdessä sileisiin hiuksiin tarvitaan kitkaa ja sitä saadaan muotoilutuotteista. Karkea hius tarvitsee puolestaan silottavia tuotteita, joista silikonuyhditeitä sisältävät kampaustuotteet ovat parhaita. Yleensä leikattaessa karkeaa hiusta, ei suositella veitsileikkausta, sillä pahimmassa tapauksessa hius saadaan näyttämään enemmän pörröisemmältä, sekä huonokuntoiselta. 
   Taipuisa ja kihartuva hiusrunko on helppo materiaali kampaalajje, miläki asiakas haluaa aktiivisen pintarakenteen kampaukseensa. Tälläisen rungon kotihoito, sekä kampaaminen on helppoa, jos rakenteen leikkausmalli ja muokkaus ohentamalla on onnistunut hyvin. Tuuheuden mukaan hiusmassa tarvitsee ohennusta, josta veitsileikkauksella saa hiuslaatuun sulkamaisen lopputuloksen, jossa latvat taipuvat pehmeästi. Passiivista pintarakennetta tavoittelevan ei kannata ohentaa, sillä keveämpi hius yleensä taipuu latvoista poispäin. Kihartuville hiuksille on nykyään omia, suoristavia muotoilutuotteita, jotka estävät kosteuden imeytymistä ja näin hius pysyy suorana pidempään. Suorasissa hiuksissa näkyy hiusten rakenteelliset erot parhaiten sen sileän ja kiiltävän pinnan vuoksi. Monesti suorissa hiuksissa tyvi näyttää rasvaiselta, sillä tali levittäytyy hiusrunkoa pitkin aiheuttaen tyveen kiiltävän pinnan ja sieltä valo heijastaa parhaiten.
   Runsaalle hiusmassalle käy yleensä monet leikkaus- ja kampausmallit. Ongelmana on vain se, että leikkausväli on todella lyhyt ja jo pienikin hiustenkasvu saattaa muuttaa kokonaisuuden ulkonäköä huomattavasti. Paksu hiuksiset yleensä tahtovat, että heidän hiuksiaan ohennetaan, jotta hiukset näyttäisivät kuoheilta. Tuuheahiksisilla voi olla ongelmallista tyven hapen saanti, joten huolellinen hiuspohjan pesu ja huuhtelu on todella tärkeää. Vähäisillä hiusmassoilla ongelmana on lähinnä hiuksien nopeampi rasvoittuminen, kampausten litistyminen, sekä hiuspohjan näkyminen. Tämän vuoksi leikattaessa on tarkoin mietittävä hiusten rakennetta, paksuutta yms, jotta lopputulos olisi mieluisa. Esimerkiksi permanenttikäsittelt tekevät vähäisemmästäkin hiusmassasta ilmavan ja tuuheamman näköisen.
   Hiusten pituus ei ole varsinaisesti laadullinen ominaisuus, mutta vaikuttaa jokaiseen työhön merkittävästi. Jo heti suunnittelussa tulee ottaa huomioon minkä pituiset hiukset ovat, jotta voidaan miettiä työlle arvioitua aikaa ja niin edelleen. Myöskin leikkattaessa esimerkiksi pitkästä lyhyeen, on tehtävä tarkempi työsuunnitelma, kuin pelkästään pitkien hiuksien siistimisessä. Myös hiusten pituus vaikuttaa yleensä hinnastoon.

Hiuksen rakenteelliset ominaisuudet


Kaikki yllä olevassa kuvassa mainitut ominaisuudet ovat osittai riippuvaisia toisistaan, mutta muuttuvat erilaisten käsittelyiden ja tuotteiden vuoksi. Hiusmateriaali on hygroskooppista, joka tarkoittaa hiuksen kykyä sitoa kosteutta. Kun hius on imenyt kosteutta, siitä tulee venyvä ja turpoisa. Märkänä hius on plastinen, sekä helpompi muotoilla. Ilman korkea kosteus on kampausten painajainen, silloin ne ei tahdo pysyä kauniina. Kosteuden imeytymistä voi tottakai ehkäistä erilaisilla kampaustuotteilla, mutta aina ne vaurioittaa hiuksen kuitukerrosta.
   Hius on rakenteeltaan kimmmoisa ja joustava, joka venyy jopa 10-30 prosenttia ja silti palautuu samaan mittaan, sporaalimaisen rakenteen vuoksi. Mitä huonommmin hius palaa omaan mittaansa, sitä huonommassa kunnossa hius on. Hiusta voi kyllä  kiilottaa, kosteutta voi lisätä ja sen rakennetta voidaan paikata hetkellisesti erilaisilla tuotteilla. Hiuksen venyvyydestä voi mitata hiuksen rakenteen heikkoutta.
   Hiuksen taipuvuus on yksilöllinen ominaisuus hiuksessa. Taipuvat hiukset ovat kuohkein näköiset, sillä hiukset ovat sijoittuneet toisten päälle ilmavasti. Suorissa hiuksissa hius on limittäin sileästi ja tekee hiuksista litteän näköiset. Ihmiset tahtovat kuohkeutta monesti kampauksien yhteydessä, jossa käytetään kampausneisteitä, muotovaahtoja ja muita tuotteita, jotka pitää hiukset ilmavasti erossa toisistaan. Myös permanentilla saahiuksen rakenteen taipuisaksi ja pysyvästi kiharaiseksi.
   Kohoaminen riippuu hiuksen paksuudesta, joustavuudesta ja tuuheudesta. Hiuksen luonnollisella laskeutumisella tarkoitetaan hiusten tyven kohoutumisen vaikutusta muotolinjaan kun hius laskeutuu alas. Tämä tulee ottaa huomioon hiuksia leikattaessa. Paksut, jäykät tai tuuheat hiukset kohoutuvat enemmän kuin veltot, harvat ja ohuet hiukset. Kun hiukset ovat huono kuntoiset ne menettävät joustavuuden.
   Hiuksen paksuuden arvioinnissa tulee muistaa ero tuuhean hiusmassan ja yksittäisen hiuksen paksuuden välillä. Paksuutta voi mitata hiusahvuusmittarilla. Normaali paksuus hiuksella on 0,04-0,06, eli suurempi luku tarkoittaa paksua hiusta ja pienempi luku ohutta hiusta. 
  Luonnollinen kiilto hiuksissa edellyttää sen suomukerroksen kiinteyttä. Avonainen ja rosoinen suomukerros ei heijasta valon säteitä haluamalla tavalla. Hiuksen kiiltoa voi lisätä erilaisilla kampaamotuotteilla, kuten esimerksi suomukerrosta sulkevilla happamilla hoitoaineilla.
   Mitä rasittuneempi hius on, sitä negatiivisempi on sen sähkövaraus. Sähköisten hiusten negatiiviset varaukset vetävät puoleensa vastakkaista varausta olevia hiukkasia ja näin ollen kerää helposti lian ja pölyn hiuksiin. Hiusten sähköisyys on yleisempää talvella, sillä ilman kosteus on silloin vähäinen. Sähköisyyttä voi ehkäistä käyttämällä tuotteita, joissa on kationiaktiivista ainesosia.