sunnuntai 2. lokakuuta 2016

Hiuksen rakenteelliset ominaisuudet


Kaikki yllä olevassa kuvassa mainitut ominaisuudet ovat osittai riippuvaisia toisistaan, mutta muuttuvat erilaisten käsittelyiden ja tuotteiden vuoksi. Hiusmateriaali on hygroskooppista, joka tarkoittaa hiuksen kykyä sitoa kosteutta. Kun hius on imenyt kosteutta, siitä tulee venyvä ja turpoisa. Märkänä hius on plastinen, sekä helpompi muotoilla. Ilman korkea kosteus on kampausten painajainen, silloin ne ei tahdo pysyä kauniina. Kosteuden imeytymistä voi tottakai ehkäistä erilaisilla kampaustuotteilla, mutta aina ne vaurioittaa hiuksen kuitukerrosta.
   Hius on rakenteeltaan kimmmoisa ja joustava, joka venyy jopa 10-30 prosenttia ja silti palautuu samaan mittaan, sporaalimaisen rakenteen vuoksi. Mitä huonommmin hius palaa omaan mittaansa, sitä huonommassa kunnossa hius on. Hiusta voi kyllä  kiilottaa, kosteutta voi lisätä ja sen rakennetta voidaan paikata hetkellisesti erilaisilla tuotteilla. Hiuksen venyvyydestä voi mitata hiuksen rakenteen heikkoutta.
   Hiuksen taipuvuus on yksilöllinen ominaisuus hiuksessa. Taipuvat hiukset ovat kuohkein näköiset, sillä hiukset ovat sijoittuneet toisten päälle ilmavasti. Suorissa hiuksissa hius on limittäin sileästi ja tekee hiuksista litteän näköiset. Ihmiset tahtovat kuohkeutta monesti kampauksien yhteydessä, jossa käytetään kampausneisteitä, muotovaahtoja ja muita tuotteita, jotka pitää hiukset ilmavasti erossa toisistaan. Myös permanentilla saahiuksen rakenteen taipuisaksi ja pysyvästi kiharaiseksi.
   Kohoaminen riippuu hiuksen paksuudesta, joustavuudesta ja tuuheudesta. Hiuksen luonnollisella laskeutumisella tarkoitetaan hiusten tyven kohoutumisen vaikutusta muotolinjaan kun hius laskeutuu alas. Tämä tulee ottaa huomioon hiuksia leikattaessa. Paksut, jäykät tai tuuheat hiukset kohoutuvat enemmän kuin veltot, harvat ja ohuet hiukset. Kun hiukset ovat huono kuntoiset ne menettävät joustavuuden.
   Hiuksen paksuuden arvioinnissa tulee muistaa ero tuuhean hiusmassan ja yksittäisen hiuksen paksuuden välillä. Paksuutta voi mitata hiusahvuusmittarilla. Normaali paksuus hiuksella on 0,04-0,06, eli suurempi luku tarkoittaa paksua hiusta ja pienempi luku ohutta hiusta. 
  Luonnollinen kiilto hiuksissa edellyttää sen suomukerroksen kiinteyttä. Avonainen ja rosoinen suomukerros ei heijasta valon säteitä haluamalla tavalla. Hiuksen kiiltoa voi lisätä erilaisilla kampaamotuotteilla, kuten esimerksi suomukerrosta sulkevilla happamilla hoitoaineilla.
   Mitä rasittuneempi hius on, sitä negatiivisempi on sen sähkövaraus. Sähköisten hiusten negatiiviset varaukset vetävät puoleensa vastakkaista varausta olevia hiukkasia ja näin ollen kerää helposti lian ja pölyn hiuksiin. Hiusten sähköisyys on yleisempää talvella, sillä ilman kosteus on silloin vähäinen. Sähköisyyttä voi ehkäistä käyttämällä tuotteita, joissa on kationiaktiivista ainesosia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti