sunnuntai 2. lokakuuta 2016

Hiuksen kasvuvaiheet

Hiusten elinkaareen kuuluu synty, kasvaminen, kasvun lopetttaminen ja irtoaminen. Hiusten irtoamien on tasaista läpi vuoden ja vanhemmilla ihmisillä hiusta lähtee enemmän. Niiden määrään, pituuteen ja paksuuteen vaikuttaa ikä, sukupuoli, toru ja perintötekijät. Lisäksi häiriöitä hiuksen elinkaareen voi aiheuttaa mekaaninen vaikutus, raskaus, pitempi aikainen stressi, lääkitys, elimistön tulehdukset, heikentynyt yleiskunto ja sairaudet. Elinkaareen kuuluu kolme selvää vaihetta.
   Ensinmäinen vaihe on nimeltään kasvuvaihe (angeenivaihe), joka kestää noin 2-6 vuotta (vanhetessa lyhenee). Hiuksen kasvuvaihe voidaan selittää siten, että "solut jakaanuvat ja työntävät keratinisoituvia soluja karvatupessa ylöspäin". Kuukausessa uusi hius kasvaa noin sentin, mutta se on myös rotuominaisuus tottakai. Yleensä 85-90% hiuksista on kasvuvaiheessa.
  Toinen vaihe on siirtymävaihe, välivaihe, ylimenovaihe (katageenivaihe). Se kestää noin kaksi viikkoa, jonka aikana hiusten kasvu loppuu, koska solujen jakaantuminen loppuu. Karvatuppi supistuu, eikä hius ole enään yhteydessä tärkeisiin verisuoniin saatika ravinnonlähteisin. Hius ei irtoa vielä ilman mekaanista rasitusta. Tässä vaiheessä yleensä on noin prosentin verran hiusta.
   Kolmas vaihe onkin nimeltään lepovaihe (telogeenivaihe), joka kestää noin 2-4 kuukautta. Hius irtoaa silloin hiuspohjasta ja hiusnystystä kehittyy uusi hius ja näin ollen hiuksen kasvuvaihe voi taas alkaa. Lepovaiheessa on noin 10-15 % hiuksista.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti