tiistai 11. lokakuuta 2016

Tehohoitoa hiuksille!

Tämän viikon suunnitelmiin kuuluu haudehoitojen tekeminen. Yhteensä asiakkaita minulle on kolme, joista kahdelle olen jo tehnyt haudehoidon ja vielä torstaina pitäisi tehdä yksi.
   Haudehoitohan on hiukselle tehohoito. Se koostuu päänahan harjauksesta (joillekkin ei välttämättä voi tehdä), hoitavasta aineesta (joka levitetään koko päähän), lämmöstä ja hieronnasta. Kokonaisuuden tavoite on rakennepaikata hiuksia ja antaa niille pehmeyttä. Tavoitteena on myös saada asiakas rentoutumaan hoidon aikana. Kerron tämän päiväisestä työstä tarkemmin, vaihe vaiheelta, kuvia apuna käyttäen!

Ennen asiakkaan tuloa laitoin työpisteeni kuntoon. Etsin lähelle tarvittavat työvälineet, eli kapan, niskaliinan, suojapaperin, selvityskamman, hiuspohjaharjan, leivityssivellin, sekä kaksi muovikuppia. Tavaroiden hakeminen ja esille ottaminen valmiiksi on tärkeää, jotta hoidosta saa mahdollisimman sujuvan. Työskentely helpottuu huomattavasti, kun oikeat työvälineet on lähellä ja aikaakin säästyy, kun ei tarvitse juosta pitkiinsä etsien niitä.
   Ensinmäinen työtehtävä oli analysoida asiakkaan hiuspohjaa ja hiuksia, ja näin ollen laatia suunnitelma tulevalle hoidolle. Asiakkaan hiuspohja oli hieman kuivahko, mutta muuten hiuspohja oli normaali, myös hius oli normaali, hieman ohut, mutta hyvässä kunnossa oleva. Hius oli kiiltävä ja hyväkuntoinen, joten päädyin tekemään haudehoidon kevyimmällä hoitoaineella.




Analyysin jälkeen aloin harjaamaan hellästä päänahkaa pienissä osioissa. Harjauksen tavoite on edistää verenkiertoa ja solujen uudistumista. Tavoitteena on myös elvyttää talirauhasen toimintaa, poistaa irtoamassa olevia hiuksia, poistaa hilse hiuspohjasta ja hiuksista, sekä tottakai rentouttaa. Harjausta ei voi tehdä esimerkiksi jos iho on arka, rikkinäinen, herkkä tai kunnolla punoittava. Asiakkaalleni kuitenkin pystyi harjauksen tekemään. Harjaus tehtiin pienissä osissa, joka kohta läpikäyden. Harjauksen jälkeen päästiinkin pesupaikalle. Pesin asiakkaan hiukset syväpuhdistavalla shampoolla ihan normaalisti.


Pesun jälkeen siirryttiin asiakkaan kanssa takaisin omalle työpisteelle. Laitoin asiakkaalle suojaliinan suojaamaan hoitoaineen levittymistä kapalle. Tämän jälkeen selvitin hiukset selvityskammalla ja tein hiuksiin ristijaon, jotta hoitoaineen levittäminen olisi näin helpompaa. Jakauksien jälkeen kävin hakemassa haudehoitoaineen ja aloin levittämään sitä pienissä osioissa käyttäen apuna sivellintä.




Kun hoitoaine oli levitetty kaikkialle, pystyi aloittamaan hieronnan tekemisen. Hierontaa tehdessä en ottanut aikaa, vaan tein hieronnan hitaasti ja rauhallisesti, liikkeet läpi käyden. Lisäksi hierontaa sovelsin hieman ja tein liikkeitä, jotka tuntui itselle luontevalta ja hyvältä.


Hieronnan jälkeen laitoin asiakkaalle muovihupun, jota käytetään kyseisen lämpölaitteen kanssa. Laitteen annettiin tuottaa lämpöä 10 minuutin aikana. Vaikutuksen aikana kerkesin käydä pesemässä työvälineet ja miettimään jo viimeistelyä ja siinä käytettäviä tuotteita.


Laitteen ohjelman loputtua se sammutetaan ja asiakkaalta otetaan muovihuppu pois. Tämän jälkeen mennään pesupaikalle ja pestään hoitoaine pois. Hiuksia kastellaan ensin hieman ja hierotaan, jotta aine lähtisi paremmin pois. Kun hoitoaine on saatu vaahtoamaan, sen voi pestä pois. Pesussa kesti jonkin aikaa, jotta sain aineen kunnolla hiuksista pois ja varmistin vielä monesti, ettei hiuksiin jäänyt ainetta.
   Pesun jälkeen hiukset selvitettiin jälleen kamman avulla. Päätimme yhdessä asiakkaan kanssa, että kiharran hiuset, joten laitoin hiuksiin seerumia, muotovaahtoa, sekä lämpösuojan. Föönasin hiukset ensin melko kuiviksi vapaalla tekniikalla, jonka jälkeen otin hiukset pienemmissä osissa lapioharjaa apuna käyttäen.  


Lopulta tein kiharat "puikkokihartimella". Toiselle puolelle tein pienen letin myös. Viimeistelyyn käytin vielä hiuspuuteria ja tottakai hiuslakkaa. Lopputulos miellytti sekä itseä, että asiakasta!


Olen kyllä tosi tyytyväinen työhöni ja oli myös mukava kuulla, että asikaskin oli tyytyväinen saamaansa hoitoon. Lopuksi sain myös palautetta luokkatoverilta kirjallisesti. Hän oli arvioinut työskentelyäni melkein alusta loppuun. Kivan palautteen jälkeen on helpompi ja itsevarmempi olo lähteä tekemään jatkossakin vastaavia hoitoja. Positiiviset palautteet piristävät aina päivää, kyllähän sen kaikki tietää. :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti