sunnuntai 2. lokakuuta 2016

Hiusten laadulliset ominaisuudet


Läpirakenteeltaan ohuet hiukset tarvitsevat palon tukea ja runsautta, joita saadaan muotoilutuotteilla, sekä leikkauksessa suunniteltusti käytettävillä ohennustekniikoilla. Ohentamalla hiusta saahaan kuohkeutta, mutta pitää muistaa, että liiallinen ohentaminen harventaa hiusta silmännähtävästi. Kampaustuotteilla saadaan hiuksen pintaan kalvo, joka antaa mekaanista tukea. Paksuissa hiuksissa tulee ottaa huomioon sen kohoaminen, varsinkin leikattaessa. Jos hius on paksu, se kohoaa voimakkaasti tyviosstaan ja vaikuttaa sen luonnolliseen laskautumiseen mittalinjalla. Kampausta tehdessä paksuissa hiuksissa kohoamisen vuoksi osioiden jännittäminen ei ole tarpeen.
   Pintarakenteeltaan sileissä hiuksissa on suomukerros sulkeutunut ja tiivis. Leikkausmallit laskeutuvat hyvin, sillä ne soljuvat toistensa lomaan hyvin. Kampauksia tehdessä sileisiin hiuksiin tarvitaan kitkaa ja sitä saadaan muotoilutuotteista. Karkea hius tarvitsee puolestaan silottavia tuotteita, joista silikonuyhditeitä sisältävät kampaustuotteet ovat parhaita. Yleensä leikattaessa karkeaa hiusta, ei suositella veitsileikkausta, sillä pahimmassa tapauksessa hius saadaan näyttämään enemmän pörröisemmältä, sekä huonokuntoiselta. 
   Taipuisa ja kihartuva hiusrunko on helppo materiaali kampaalajje, miläki asiakas haluaa aktiivisen pintarakenteen kampaukseensa. Tälläisen rungon kotihoito, sekä kampaaminen on helppoa, jos rakenteen leikkausmalli ja muokkaus ohentamalla on onnistunut hyvin. Tuuheuden mukaan hiusmassa tarvitsee ohennusta, josta veitsileikkauksella saa hiuslaatuun sulkamaisen lopputuloksen, jossa latvat taipuvat pehmeästi. Passiivista pintarakennetta tavoittelevan ei kannata ohentaa, sillä keveämpi hius yleensä taipuu latvoista poispäin. Kihartuville hiuksille on nykyään omia, suoristavia muotoilutuotteita, jotka estävät kosteuden imeytymistä ja näin hius pysyy suorana pidempään. Suorasissa hiuksissa näkyy hiusten rakenteelliset erot parhaiten sen sileän ja kiiltävän pinnan vuoksi. Monesti suorissa hiuksissa tyvi näyttää rasvaiselta, sillä tali levittäytyy hiusrunkoa pitkin aiheuttaen tyveen kiiltävän pinnan ja sieltä valo heijastaa parhaiten.
   Runsaalle hiusmassalle käy yleensä monet leikkaus- ja kampausmallit. Ongelmana on vain se, että leikkausväli on todella lyhyt ja jo pienikin hiustenkasvu saattaa muuttaa kokonaisuuden ulkonäköä huomattavasti. Paksu hiuksiset yleensä tahtovat, että heidän hiuksiaan ohennetaan, jotta hiukset näyttäisivät kuoheilta. Tuuheahiksisilla voi olla ongelmallista tyven hapen saanti, joten huolellinen hiuspohjan pesu ja huuhtelu on todella tärkeää. Vähäisillä hiusmassoilla ongelmana on lähinnä hiuksien nopeampi rasvoittuminen, kampausten litistyminen, sekä hiuspohjan näkyminen. Tämän vuoksi leikattaessa on tarkoin mietittävä hiusten rakennetta, paksuutta yms, jotta lopputulos olisi mieluisa. Esimerkiksi permanenttikäsittelt tekevät vähäisemmästäkin hiusmassasta ilmavan ja tuuheamman näköisen.
   Hiusten pituus ei ole varsinaisesti laadullinen ominaisuus, mutta vaikuttaa jokaiseen työhön merkittävästi. Jo heti suunnittelussa tulee ottaa huomioon minkä pituiset hiukset ovat, jotta voidaan miettiä työlle arvioitua aikaa ja niin edelleen. Myöskin leikkattaessa esimerkiksi pitkästä lyhyeen, on tehtävä tarkempi työsuunnitelma, kuin pelkästään pitkien hiuksien siistimisessä. Myös hiusten pituus vaikuttaa yleensä hinnastoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti