keskiviikko 25. tammikuuta 2017

"Hapete, esikäsittelymenetelmät ja vaalentaminen, työvälineet ja työtavat vaalennettaessa"

http://www.helsinki.fi/kemia/opettaja/ont/Halonen_J_2016_kandidaatintutkielma.pdf
(s. 11-12)
Miksi vaalennetun hiuksen vetolujuus heikkenee?
Hiuksen vaalentaminen ei poista hiuksessa olevaa melaniinia, vaan muokkaa sen kemiallista rakennetta. Tapahtuman jälkeen hius ei enää taita valoa samalla tavoin kuin ennen. Hiuksille voimakkain mahdollinen kemiallinen käsittely on vaalennus. Vaalennuksen seurauksena hiuksen rikkisidoksia vaurioituu ja tämän vuoksi hiuksen vetolujuus heikkenee. Terve hius palautuu kun sitä venyttää, mutta vaalennettu hius ei, sillä sen rikkisidosten vaurioituminen on heikentänyt palautumiskykyä.

Mitkä ovat vaalennusaineiden tärkeimmät vaikuttavat aineet?
Ainakin vaalennusaineiden vaikuttavia aineta ovat persulfaatit ja vetyperoksidi. Kumpikin edellä mainutuista ainesosista vapattaa happiatomeja vain emäksisessä liuoksessa.

Mitkä ovat hapetteen tärkeimmät vaikuttavat ainesosat?
Vetyperoksidi, jonka lisäksi yleensä on käytetty erilaisia pehmentäviä aineita, kelatoivia aineta ja aineen pH:ta säätäviä aineita.

 Väriä ja kiharaa kirjasta (s.91-100)
Miksi vaalennusaine ja hapeteteos on tehtävä juuri ennen tuotteen levittämistä hiuksiin eikä sitä voi säilyttää pitkän aikaa kupissa?

Syy tähän on se, että kun ainesosat on sekotettu keskenään niin happea alkaa irrota heti hapetavista ainesosista. Tämän vuoksi on syytä noudattaa valmistajan antamia sekoitussuhteita, jotta saadaan paras lopputulos työhön.

Kirjassa esitetään 3 erilaista värinpoistomenetelmää.
Mitkä ne ovat?
Emäsvärinpoisto, hapanvärinpoisto ja liuotinvärinpoisto.
Mikä näistä kolmeasta menetelmästä on vaalennus ja miksi sitä kutsutaan sillä nimellä?
Emäsvärinpoisto on toiselta nimeltään vaalennus. Puhutaan emäksisestä värinpoistosta kun vaalennus valmistetta käytetään hapettuvien väriainesosien vaalentamiseen ennen värjäystä. Vaalentamisesta puhutaan taas silloin kun vaalennusvalmistetta käytetään hapettuvien väriaineosien vaalentamiseen itsenäisenä käsittelynä.

Selvitimme viime viikon tehtävissä happivaurioita ja niiden syntyä. Kaikista värjäysmenetelmistä juuri vaalennus synnyttää tehokkammin happivaurioita. Miksi vaalennuksessa käyttöohjeita on noudettava tarkasti? Pohdi myös ihon kannalta.
Vaalennettaessa hiusta täytyy noudattaa tarkasti käyttöohjeista, sillä kova emäsvärinpoistovalmiste reagoi myös ihmisen iholla. On todettu jo, että runsaasti hapen vapautuessa syntyy paljon happivaurioita. Niitä tulee vaalennettavien hiusten keratiiniproteiinin JA ihosolujen proteiiniin. Ihon ja hiuksen keratiiniproteiinit ovat lähelle samanlaiset, näin ollen myös ihoproteiinia koossa pitävät rikkisidokset katkeaa ja ihosolukko alkaa hajota. Ihoproteinin happivauroita voidaan kutsua myös ihon syöpymiseksi. Hiuspohja ei kestä hapetavien emäksisten valmisteiden syövyttävää vaikutusta kuin todella lyhyitä vaikutusaikoja, jotta ei vaurioituisi.

Minkä vahvuista värinpoistoainetta on sallittu laittaa hiuspohjaan?
Ei yli 6-prosentttista vetyperoksidiliuosta!!

Miten hapanvärinpoiston vaikuttavat aineet poikkeavat emäsvärinpoistoaineista?
Hapanvärinpoisto aineen vaikuttava ainesosa on pelkistin, joka voi luovuttaa vetyä vain happamassa ympäristössä. Pelkistimen sekaan laitetaan hapanvärinpoistossa hapanta puskuria (yleensä sitruunahappoa), eli sen tehtävänä on säätää käyttövalmiin valmisteen happamaksi.

Miten emäs- ja hapanvärinpoiston toimintaperiaatteet poikkeavat toisistaa, kuvaile kumpaakin lyhyesti. 
Emäsvärinpoisto perustuu siihen kun hapen kyvyllä pystyy erpttamaan värilliset molekyylit toisistaan emäksisessä ympäristössä. Hius vaalenee kun hapettuvien väriainesosien irrotessa toisistaan  värilliset molekyyliryppäät pienenee ja näin niistä tulee värittömiä. Emäsvärinpoistossa vapautuva happi erottaa värillisä molekyylejä toisistaan, mutta samalla myös katkaisee hiuksen proteiinirakennetta koossa pitäviä rikkisidoksia, eli aiheuttaa pysyviä rakennevaurioita hiuksiin. Tämä vaihtoehto ei sovi asiakkaalle jolla on voimakaasti rakennevarioitunut hius, sillä se on vaarassa murentua lopullisesti käsittelyn yhteydessä ja sen jälkeenkin.
   Hapanväripoisto soveltuu puolestaan voimakkaasti rakennevaurioituneille hiuksille. Hius vaalenee kun hapanvärinpoistovalmisteesta vaputuva vety irrtottaa värillisiä molekyylejä toisistaan happamassa ympäristössä. 


Miksi hapanvärinpoistossa hiukseen lisätään käsittelyn loppuvaiheessa mietoa hapetetta (vetyperoksidia) hetkeksi?
Usein käy niin, että hiuksissa oleva väri on saatu vedyn avulla tarvittava määrä muutettua värittömäksi happamalla värinpoistolla, mutta ilmassa olevat vapaat happiatomit liittää happaman väripoiston toisistaan irttottamat värimolekyylit jälleen toisiinsa, eli hius tummuu taas. Kaiken tämän vuoksi happamanvärinpoiston jälkeen lisätään hiuksiin happea (1-4% vetyperoksidia), jotta voi nähdä kuinka paljon se tummuu.  Voi olla mahdollista että joskus joutuu tekemään uuden happaman värinpoiston ja sitä seuraavan happikäsittelyn, jotta varmistutaan väripoistontuloksesta.

(oppikirjan s. 98) Mikä on hiuksen vaalennuspohjan väri seuraavilla tummuusasteilla:
a) 4, vaalennuspohja ja sen vastaväri

b) 7, vaalennuspohja ja sen vastaväri

c) 9 , vaalennuspohja ja sen vastaväri


(s130-158)
Mitä otat huomioon, kun levitätä vaalennusainetta siveltimellä koko hiuspituuteen tai tyvikasvuun?
Vaalennettaess hiusta pitää ensin aloittaa siitä kohtaa, mistä on suurin muutostarve. Eli vaalennusaineen levittämisessä edetään vaalennustarpeen mukaan. Kuitenkin hiuspohjan lähelle vaalennusaine laitetaan vasta ihan lopussa, sillon kuin muut alueet ovat melkein tavoitteen mukaiset. Tämä vain siksi, että hiuspohjasta haituva lämpö nopeuttaa tyvialueen vaalennusaineen toimintaa voimakkaasti.


Mitä tarkoitetaan marmoroinnilla?
Se on tekniilla, jossa hapetevärin levittämisen jälkeen sen päälle levitetään vielä vaalennusainemassa. Marmoroinnissa voi käyttää samoja tekniikoita kuin muissakin hiustenvärjäyksissä, mutta mitä voimakkaammin vaalennusaine levitetään hiukseen, sitä enemmän se vaalentaa.


Miksi sormitekniikalla vaalennusainetta levittäessä tulee olla varovainen?
Värimassaa voi levittääs sormilla kun käytetään raitahuppua, marmoroitaeesa tai levitettäessä väriä pesupaikalla. Sormitekniikka on nopeaa ja parhaimmillaan jos levityksen ei tarvitse olla pikkutarkkaa. Varsinkin vaalennusaineiden kanssa tulee olla varovainen, sillä väriaineet voivat läpäistä työssä käytettävät hanskat, vaikkei sitä silmällä erottaisikaan. Semmonen hyvä ja sopiva nyrkkisääntö on siihen, että 20 minuutin välein tulee vaihtaa hanskat hiuksia värjättäessä, jotta kädet ei altistu väriaineille.

Miten vaalennuspesu tehdään kirjan ohjeiden mukaan?
Mitään tiettyä reseptiä ei vaalennuspesuun ole, mutta yleensä siinä käytetään vaalennusainetta, hapetetta, vettä ja shampoota/hoitoainetta. Sekoitussuhde on suunnilleen sellainen, että kaikkia aineksia on yhtä paljon. Ainesosat sekoitetaan reilunkokeiseen astiaan, jotta se on helppo pesupaikalla levittää asiakkaan pesemättömiin hiuksiin. Tuotetta tulee laittaa reilusti hiuksiin, jotta voidaan varmistaa, että kaikki värisä poistettavat hiusalueet ovat tuotteen peitossa. Prosessia tulee tarkkailla jatkuvasti, mutta hiusten vanuttamista on syytä välttää vaikutusajalla. Pesu tulee suorittaa heti kun haluttu vaalennustulos on saatu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti