keskiviikko 18. tammikuuta 2017

Hiuksessa olevat luonnolliset ja keinotekoiset väriaineet sekä niiden aiheuttamat vauriot värikäsittelyjen seurauksena

Mitä on melaniini?
Melaniini on hiusten luonnollinen väriaine, sitä on kahdenlaista (rakeista, eumelaniini sekä hajanaista, feomelaniini). Rakeinen melaniini tulee siitä kun menosyyttisolut pakkaa melaniinin rakkuloiden sisään, jonka jälkeen siirtää rakkulat kuitusoluun. Melatoniinirakkula on noin 100 nm eli millimetrin tuhannesosa, joten ne voidaan niiden koon vuoksi havaita hiusleikkeistä elektronimikroskoopilla. Puolestaan hajanainen melaniini ei pakkaudu isoihin rakkuloihin, se levittyy puolestaan kuitisoluihin todella pieninä molekyyleinä, eikä sitä pysty näkemään.



Miten melaniini syntyy hiuksen ihonalaisessa osassa?
Melaniinia tuottaa hiusnystyn monihaaraiset melanosyyttisolut. Haarakkeiden ansiosta ne vievät kuitusoluihin melaniiniväriainetta. Melanosyyttisolu pystyy tuottamaan sitä vain, jos se pystyy vastaanottaa verenkierrosta väritöntä tyrosiiniaminohappoa. Tyrosiiniaminohappia ihminen saa ihan normaalisti ravinnosta sekä ihmisen keho pystyy valmistamaan sitä tarvittaessa. Tyrosiinia voi oikeastaan sanoa melaniinin raaka-aineeksi.


Miten hiuksen väri määrittyy ihmisen elämän eri vaiheissa?
Miksi se voi muuttua elämän eri vaiheissa?
Ihmisten geeniperimässä on yleensä tieto, joka ohjaa melanosyytit lopettamaan melaniinin tuotannon kun tulee lisää ikää Toisaalta geenit oivat ohjata melaniinituotannon loppumaan tai vähentymään missä iässä vain. Kaikki tämä näkyy yksilöllisenä "harmaantumisena", joillakin nopeatempoisena ja joillakin puolestaan hitaampana.

Mikä on vitiligo?
Se on autoimmuunisairaus, jonka vuoksi meanosyyttisolut ei pysty tuottamaan melaniinia. Vitiligo ilmenee värittöminä alueina ihossa sekä sillä alueella kasvavissa hiuksissa. Tällaisissa tapauksissa hiuksen värjäämiseen pätee samat asiat kuin harmaantuneiden hiuksien värjäämiseen.





Mistä johtuu hiuksen harmaantuminen?
Harmaantuminen johtuu siitä kun melanosyyttien valmistavat pigmenttien tuotto loppuu. Näin ollen hiukset muuttuvat harmaiksi tai valkoisiksi. Kyse ei ole siitä, että melanosyyttisolut olisivat tuhoutuneet, lähinnä entsyymiaktiivisuus on vähentynyt. Entsyymin toiminnan heikkenemisestä ei vielä tiedetä mistä se johtuu (ei todennäköisesti kuparin puutteestakaan), mutta arvellaan, että vanhetessa melanosyytteihin kertyisi joitain tuntemattomia aineita, jotka estävät pigmenttien muodostamisen. 


Hiuksissa voi olla kolmenlaisia erilaisia melaniineja. Kuvaile niitä tarkemmin..
Melaniineja voi olla sekamelaniini, eumelaniini (rakeinen melaniini) sekä feomelaniini (hajanainen melaniini)
Henna-kasvi on yksi hiuksen luonnosta saatava keinotekoinen väriaine.
Millaista harmia se voi aiheuttaa värjäyksessä kirjan mukaan ja miksi?
Hennavärjäyksen yhteydessä hiuksiin joutuvat metallit edistävät hapen vapautumista seuraavassa hapettumiseen liittyvässä värjäyksessä. Tästä voi johtua ennalta arvaamaton määrä pysyviä happivaurioita. Lisäksi väriainetta ei saa millään pois hiuksesta, se voidaan kylläkin peittää tummemmalla tai värikkäämmällä värillä. Jos asiakas tahtoo vähän väliä eri värin hiuksiinsa, hänelle henna ei ole paras vaihtoehto edellä mainitusta syystä.

Suoraväri- ainesosa on toinen kirjan mainitsemista keinotekoisista väriaineista. Miten tunnistat suoraväriaineen
a) INCI-listan perusteella
b) koostumuksen ja olomuodon perusteella
Suoravärit ovat koostumukseltaan paksumpia kuin muut värit, eikä siihen lisätä hapetetta. Suoravärit sisältävät paljon enemmän väripigmenttiä kuin muut värit, joten ne ovat hyvin kirkkaat. Värit ei myöskään muuta väriään pakkauksessa, värivalmisteen vaikutus aikana tai sen jälkeenkään.
Missä kaikissa tuotteissa suoraväri-ainesosia käytetään hiusalalla?
Suoraväri-ainesosia käytetään kaikissa tuotteissa, joissa on tarkoitus värjätä hiuksia ilman hapetetta. Esimerkiksi shampoissa, hoitoaineissa ja mutoilutuotteissa, jotka värjäävät hiuksia. Niitä on myös ns. sävytteissä tai värivaahdoissa. Sitä löytää myös hapettumiseen perustuvissa värivalmisteissa, jotai myydään kesto- ja kevytväreinä.

Miten sähkökemiallisesti kiinnittyvät suoraväriaineet tarttuvat hiukseen?
Sähkökemiallisesti kiinnittyvät suoraväriaineet kuulutvat tilapäisesti hiusrakeenteeseen kiinnittyviin suoraväriaineisiin, eli ne lähtevät pesussa kokonaan pois hiuksista. Nämä voidaan kuitenkin jakaa kahteen eri ryhmään; negatiivisesti varautuneisiin ja positiivisesti varautuneisiin. Negatiivisesti varautuneet kiinnittyy positiivisesti varautuneisiin hiuskeratiinin kohtiin ja positviivisesti varautuneet puolestaan kiinnittyy negatiivisiin kohtiin.
Miksi hapettuvia väriainesosia kutsutaan esiväriaineiksi?
Hapettuvia väriainesosia kutsutaan esiväriaineiksi, koska ne ovat värittömiä. Vasta hapen kanssa reagoidessaan ne muuttuvat värilliksi. Hapettuessaan ne yksittäiset värittömät esiväriainesosat sitoutuu toisiinsa kemiallisin sidoksin ja näin ollen muuttuu samalla värilliseksi. Näitä käytetään hapettumiseen perustuvisa hiusvärivalmisteissa nimikkeillä kesto- ja kevytvärit.
Mitä musta "hennatatuointi" sisältää ja miksi se voi olla ottajalle vaarallinen?
Ongelmana on lähinnä se, että mustassa "hennatatuoinnissa" on useimmiten käytetty synteettinen hapettuva hiusväriainesosa, parafenyleenidiamiini, joka kuuluu voimakkaimmin allergiaa aiheuttaviin kosmeettisiin hapettuviin väriainesosiin. "Hennatatuoinnissa" musta väriainesosa jää iholle pitkäksi aikaa ja se kerkeää sillä aikaa herkistää huomattamvasti enemmäin kuin sama ainaesosa hiusvärin keskimäärin 30 minuutin vaikutusajalla. Ja mitä useammin henkilö alktistuu tälle ainesosalle, sitä todennäköisemmin hänelle syntyy allergia ainesosaa vastaan. Allergia voi ilmetä nimenomaan sillon, kun värjää asiakkaan hiukset tutulla, aiemmin käytetyllä värivalmisteella. Mustia "hennatatuointeja" käyttämällä voi allergisoituminen parafenyleenidiamiinille pahimmillaan nopeutua vuosilla. Nykyään lainsäädönnässä sanotaan, että hapetevärejä ei ole tarkoitettu alle 16-vuotiaiden käytettäväksi, sillä heidän iho läpäisee väriainesosia huomattavasti enemmän kuin aikuisen.
Miten hiuksen pysyvä rakennevaurio eli "happivaurio" syntyy?
Rakennevaurioita syntyy jatkuvasti hiuksiin vapaiden happiatominen aiheuttamana. Vapaita happiatomeja vapautuu ilmaan aringon energian hajottaessa ilmassa olevia otsonimolekyylejä. Vapaat happiatomit katkaisee hiuksen proteiinirakenteessa olevia rikkisidoksia ja näin ollen tätä kemiallista reaktiosta puhutaan pysyvänä rakennevauriona, jotai ei voi enää palauttaa mitenkää, eikä sitä voi kyllä mitenkään estääkään.

Mikä värjäysmenetelmistämme aiheuttaa eniten happivaurioita ja miksi?
Alla oleva kuva on otettu meidän oppikirjasta, väriä ja kiharaa. Kuvaan on laitettu selkeästi ja yksinkertaisesti eri värjäysmenetelmien aiheuttamat happivauriot. Joten on sanomattakin selvää, että hiusten vaalennus aiheuttaa eniten happivaurioita, varsinkin korkaemäksinen vaalennusaine.



Mikä osa hiuksen rakenteessa hajoaa lopullisesti silloin, kun hius katkeaa kemiallisen värittelyn (värjäyksen) yhteydessä?

Miten tunnistat happivaurioituneen hiuksen? 
Yleensä happivaurioitunut hius on kiilloton, sähköistyvä, karkeutuminen, hius menee helposti takkuun ja latvat ovat haarautuneet ja vaikeat selvittää.
Miltä se tuntuu ja näyttää? 
Hius on karhea ja kiilloton. Toisaalta vähän vaurioitunut hius tuntuu liukkaalta ja on kiiltävä.
Miksi happivauriot on joskus hankala tunnistaa?
Uudet muotoilutuotteet, shampoot ja hoitoaineet ovat tehty sellaisista ainesosista, jotka pinnoittavat hiusta tehokkaasti, jolloin hius tuntuu sieältä ja taittaa valon hyvin tasaisesti. Kyseisessä tapauksessa hius kiiltää ja vaikuttaa ehjärakenteiselta. Toisaalta taas kaupoissa myydään tuotteita, jotka saavat hiuksen pinnan karheiksi ja takkuuntuvaksi. Näin ollen kampaajan on välillä vaikea erottaa oikeasti happivaurioitunut hius. Ammattilaisen tulee tutkia hiusta hyvin tarkasti, eri valoissa ja eri hiuksen osista.

Miten otat huomitoon happivauriot hiusten käsittelyssä?
On tärkeää ottaa huomioon asiakkaan hiuksen rakennevaurioiden määrä, jotta ei tule epämielyttäviä yllätyksiä käsittelyjen yhteydessä ja niiden jälkeen.  Hiuksiin voi syntyä paljon uusia rakennevaurioita, että ne hajoavat käsittelyn aikana tai niistä voi joa syntyjä venyää "purukumimaista" proteiinimassaa. Jos epäilet, että hius ei kestä enään yhtään happivaurioita, voit ehdottaa asiakkaalle jotain värikäsittelyä, joka ei altista hiusta hapetekäsittelyll, kuten esimemrkiksi suoravärjäystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti