Hilseilyn syitä voi olla todella monia, joten sen sielvittäminen ei ole aina niin yksinkertaista. Hilseilyn syihin vaikuttaa monenlaisia tekijöitä, kuten hormoonitoiminta, ravitsemus, säänvaihtelu tai jopa väärä kodinhoito hiuspohjalle. Voimakkuuteen vaikuttavat muun muassa toistuva pesu ja kuivattavien pesutuotteiden käyttö. Kun hilseilyä aletaan hoitamaan, ensin pitää määrittää millaista hilse on ja millainen hiuspohja on (kuiva, rasvainen, vai ärtynyt ja herkkä). Yleensä hilse liittyy lisääntyneeseen hiuspohjan talin eritykseen eli rasvoittumiseen.
Ravainen hiuspohja on helppo tunnistaa hilsekasautumista, jotka kuitenkin irtoavat käsiteltäessä hiuspohjaa. Muutenkin hiuspohja tuntuu öljymäiseltä ja rasvaiselta. Rasvaisen hilseen tunnistaa, että se on kellertävää, paksua ja takertuu hiuspohjaan ja hiuksiin. Yleensä hiuspohja on silloin punoittaa ja kutiava ja siinä on finnejä. Hilseilyn noidankehä on valmis kun hiuspohja on tulehtunut ja ärtynyt, sillä silloin ihon solutuotanto kiihtyy saadakseen sen tasapainoon. Eli hilseily voi olla siis ihon suojataumis keino ärsytystä vastaan.
Kuiva hiuspohja hilseilee myös, sen hilseilyn aiheuttaa säätilasta johtuvat ilmiöt, esimerkiksi talvella vähäinen ilmankosteus. Kuiva hilse on helposti irtoavaa pienehköä hiukkasta, joka on levittäytynyt hiuksiin ja varisee hartioille. Hiuspohja voi tuntua kiristävältä, koska talituotanto on vähäisempi ja epidermiksen sarveiskerrostuksen kosteuspitoisuus on pienempi.
Herkkä hiuspohja voi hilseillä, jos se on ärsyynyt, silloin se kutisee, punoittaa ja kiristää. Herkkä hiuspohja reagoi todella herkästi erilaisiin ärsykkeisiin muita herkemmin. Ärsytysreaktio ilmenee punoituksena, kuumotuksena, rakkuloina ja hilseilynä. Se ei kuitenkaan välttämättä ole merkki allergiasta vaan merkki ihon puolutusmeganismeista. Toisaalta ihon ärsytys oi olal merkki allergiasta, jolloin oireet voi ilmetä välittömänä ärsytyksenä tai parin vuorokauden kuluttua.
Kuvassa on 100-kertainen suurennus hilsehiukkasesta. Kuva on oppikirjastamme, Hiukset.