perjantai 30. syyskuuta 2016

Hiuspohjan ihon hilseily.

Hilseily on hiuspohjan epätasapainotila, joka on kiihtynyttä solujen tuotantoa. Yleensä normaalia sarveistuneen pintakerroksen irtoamista ei juuri huomaa, mutta hilseilyn huomaa kuolleen pintasolukan kasaantuessa. Hiuspohja, joka on hilseongelmainen, se uusiutuu noin 20 päivän aikana, mikä on huomattavasti nopeampaa kuin normaalisti.
   Hilseilyn syitä voi olla todella monia, joten sen sielvittäminen ei ole aina niin yksinkertaista. Hilseilyn syihin vaikuttaa monenlaisia tekijöitä, kuten hormoonitoiminta, ravitsemus, säänvaihtelu tai jopa väärä kodinhoito hiuspohjalle. Voimakkuuteen vaikuttavat muun muassa toistuva pesu ja kuivattavien pesutuotteiden käyttö. Kun hilseilyä aletaan hoitamaan, ensin pitää määrittää millaista hilse on ja millainen hiuspohja on (kuiva, rasvainen, vai ärtynyt ja herkkä). Yleensä hilse liittyy lisääntyneeseen hiuspohjan talin eritykseen eli rasvoittumiseen.
   Ravainen hiuspohja on helppo tunnistaa hilsekasautumista, jotka kuitenkin irtoavat käsiteltäessä hiuspohjaa. Muutenkin hiuspohja tuntuu öljymäiseltä ja rasvaiselta. Rasvaisen hilseen tunnistaa, että se on kellertävää, paksua ja takertuu hiuspohjaan ja hiuksiin. Yleensä hiuspohja on silloin punoittaa ja kutiava ja siinä on finnejä. Hilseilyn noidankehä on valmis kun hiuspohja on tulehtunut ja ärtynyt, sillä silloin ihon solutuotanto kiihtyy saadakseen sen tasapainoon. Eli hilseily voi olla siis ihon suojataumis keino ärsytystä vastaan.
   Kuiva hiuspohja hilseilee myös, sen hilseilyn aiheuttaa säätilasta johtuvat ilmiöt, esimerkiksi talvella vähäinen ilmankosteus. Kuiva hilse on helposti irtoavaa pienehköä hiukkasta, joka on levittäytynyt hiuksiin ja varisee hartioille. Hiuspohja voi tuntua kiristävältä, koska talituotanto on vähäisempi ja epidermiksen sarveiskerrostuksen kosteuspitoisuus on pienempi.
  Herkkä hiuspohja voi hilseillä, jos se on ärsyynyt, silloin se kutisee, punoittaa ja kiristää. Herkkä hiuspohja reagoi todella herkästi erilaisiin ärsykkeisiin muita herkemmin. Ärsytysreaktio ilmenee punoituksena, kuumotuksena, rakkuloina ja hilseilynä. Se ei kuitenkaan välttämättä ole merkki allergiasta vaan merkki ihon puolutusmeganismeista. Toisaalta ihon ärsytys oi olal merkki allergiasta, jolloin oireet voi ilmetä välittömänä ärsytyksenä tai parin vuorokauden kuluttua.


Kuvassa on 100-kertainen suurennus hilsehiukkasesta. Kuva on oppikirjastamme, Hiukset.

Ihon rakenne ja tehtävä

Ihon rakenne

Iho on meidän suurin elin, jolla on useita tehtäviä ja paljon toimintamekanismejä. Iho muun muassa toimii esteenä suojatakseen kehoa, säätelee elintoimintoja, sekä eritystä. Se myös tuottaa ja erittää hikeä ja talia, korjaa vaurioita. Lisäksi iho vastaanottaa, aistii ja välittää tietoa ihoon kohdistuvista rasitteista. Iho kohtaa joka päivä erilaisia rasitteita, mutta terveen ihon eri kerrokset ovat kehittyneet  toimimaan näitä rasitteita vastaan. Iho on noin 1-4 mm paksuista, riippuen alueesta ja koostuu kolmesta eri kerroksesta: epidermiksestä, dermiksestä, sekä subkutiksesta.
   Epidermiksen paksuus on 0,05-0,2 mm ja on ihon päälimmäinen kerros, joka koostuu useammasta pienemmästä kerroksesta. Se ei sisällä ollenkaan veri- tai imusuonia. Epidermis uusiutuu 3-4 viikon välein tyvikerroksen solujen noustua pintaan, sekä hilseiltyä pois. Epidermiksen kerroksia on :
  1. Sarveissolukerros (marraskesi)
  2. Jyväissolukeros
  3. Okasolukerros
  4. Tyvisolukerros
   Dermis (verinahka) on paksuudeltaan  0,5-2 mm olevaa sidekudosta, joka koostuu elastiinista ja kollageenistä. Kollageeni on venyvää proteiinia, joka on rakenneaineena ja antaa sitten iholle mekaanista tulea. Myös elastiini on proteiinia, joka antaa iholle joustavan ominaisuuden. Toisinkuin epidermikses, dermis sisältää paljon veri- ja imusuonia, joiden kautta iho saa ravintoaineensa Dermiksessä on myös hermojen lisäksi karvan juuriosa, talirauhanen, hikirauhanen, hermojen päätteitä ja imusuonia.
   Subkutiksen  paksuus riippuu ihmisen rasvakudoksen määrästä, sillä se on pelkkää ihonalaista rasvakudosta. Subkutis liittää ihon pintakerrokset kudoksiin, lihaksiin, rusktoihin, luihin ja toimii myös rasvan varastointipaikkana elimistön energia-aineenvaihdunnalle. 


Kuvat otettu suoraan Taina Luoman ja Marjo Oksmannin Hiukset kirjasta, 
joka toimii meillä oppikirjana.



Ihon tehtävä

Ihon pH on 4,5-5,5. Happamuu ssyntyy hiestä, ihosolujen eritteistä ja talin rasvahapoista. Kyseistä ihon pintaa kutsutaan happokelmuksi (normaaliflooraksi), jossa elää suojaavia mikrobeja. Epidermiksen tehtävä on suojata elimistöä mikrobiologisesti, kemiallisesti, fyysikaalisesti ja mekaanisesti. Dermis puolestaan on vesivarastona, antaa mekaanista suojaa. Subkutis pehmentää iskuja, toimii rasvavarastona, sekä lämpöeristeenä. Ihon ikääntyessä tämän toiminto hidastuu ja tottakai ihon rakkennekin muuttuu samalla. Kaikki solujen uusiutuimiset ja hien eritys hidastuu , puolostuskyky heikkenee ja lämpösäätely, sekä tuntoaistit häiriintyvät.



Kuva on samasta kirjasta kuin aikaisemmatkin. Laatu on vähän huono, mutta kyllä siitä selvän saa.


keskiviikko 28. syyskuuta 2016

Ihka ensimmäinen kampaus asiakkaalle!

Viime viikolla saimme kuulla, että meille olisi tulossa kuusi asiakasta ottamaan kampauksen. Osalle heistä tehtäisiin pelkkä kampaus ja osan hiukset pestäisiin ja föönattaisii, riippuen täysin hiusten pituudesta. Opettaja pyysi kaikkien innokkaiden nostamaan kätensä ylös, jos tahtoi saada oman asiakkaan. Vapaaehtoisia oli tasan kuusi ja tottahan toki minä olin yksi heistä. Asiakkaat saapuivat perjantaina ja mitä lähemmäksi sitä päivää mentiin, sitä enemmän alkoi itseä jännittämään. Ehkä eniten jännitti ensimmäisen tuntemattoman asiakkaan kohtaaminen. 
   Asiakkaat kävivä ensin meikissä, jonka jälkeen he tulivat meidän käsittelyyn. Itse sain asiakkaan, jolla oli lyhyet hiukset, joten tehtäväni oli pestä hänen hiukset, föönata ne, sekä viimeistellä hiukset kuohkeiksi ja juhliin sopiviksi. Aluksi tottakai jännitti aika paljon kun asiakas saapui. Eniten jännitti ehkä se, että hän oli käynyt juuri meikattavana ja heti sen jälkeen minun piti pestä hiukset, tottakai pelkäsin pilaavani hänen meikkinsä heti. 
   Asiakkaan istuttua tuoliin laitoin hänelle niskaliinan ja kapan paikoilleen, jonka jälkeen ohjasin hänet pesupaikalle. Pesu sujui hyvin, ilman mitään ongelmia. Pesuotteet alkaa olla jo hyvässä muistissa, joten omasta mielestä peseminen ja hieronta oli luontevaa ja yhtenäistä.
   Pesupaikalta tultiin takaisin omalle paikalle ja seuraavaksi lisäsin hiuksiin muotoilutuotteita. Tarkkaan en muista mitä tuotteita laitoin, mutta laitoin ainakin vähän seerumia, muotovaahtoa ja lämpösuojaa. Tuotteiden laittamisen jälkeen föönasin hiuksia vapaasti kuivemmaksi, ennenkuin aloin föönaamaan hiusta pienemmissä oisoissa pyöräharjan kanssa. 
   Föönaus kohotti hiusta hieman, mutta ei tarpeeksi. Pyysin opettajalta apua, sillä en ole ennen kampauksia asiakkaille tehnyt ja hän suositteli käyttämään muotoilu rautaa ja vahaa.  Kuohkeutta taakse lisäsin hieman muotoiluraudalla. Lopuksi vahan ansiosta hiuksista tuli kuohkeat ja kampaus oli hiuslakkaa vaille valmis.




tiistai 27. syyskuuta 2016

Omavalintainen leikkaus Kyllikille.

Saimme tehtäväksi valita omavalintaisesti lyhyt hiusmalli, joka toteutetaan viimeisenä leikkauksena omaan mallipäähän. Työn sai tehdä joko yksin tai ryhmässä. Omaan ryhmään kuului möys Nata, Julia ja Mirkku. Aluksi piti tehdä leikkaussuunnitelma, johon piti muun muassa piirtää mittalinjat ja kehälinjat. Suunnitelmasta ei valitettavasti ole kuvaa. Kuvia tässäkin postauksessa on melko paljon ja vaiheet näkee niistä mielestäni hyvin. Osa kuvista on Natan, mutta se ei haittaa, sillä teimme saman työn ja samat vaiheet.
   Leikkauksessa tuli olla porrastusta ja kerrostusta. Päädyimme tyttöjen kanssa melko lyhyeen ja rikottuun malliin. Leikkauksessa oli sekä porrastusta, että kerrostusta. Leikkauksesta kevennettiin paljon pointtaamalla ja muotoilusaksilla. Työtä tehdessä oli tärkeää muistaa oikeat ositukset, vetosuunnat ja leikkauskulmat.  Lopputulos oli mielestäni hyvin onnistunut, vaikka välillä tuntui ettei mallista tule ikinä valmista. 

Alla olevassa kuvassa oli valitsemamme hiusmalli.



Tässä lähtötilanne Kyllilin hiuksista.

Ensin tehtiin ositukset leikkausta varten. Päälle tehtiin hevosenkengän muotoinen jako, joka laitettiin kiinni ja tämä jätettiin viimeiseksi leikkauksessa. Takaa hiukset otettiin kuvan mukaisesti noin sentin osioissa. Takaosiossa leikkaus eteni keskeltä jommalle kummalle puolelle aina noin sentin osioissa (edellistä osioa aina puolet, jotta mitta pysyy samana). Osio rajattiin korvan taakse.
 
Alemmasta kuvasta näkee kuinka Kyllikin pää on ohjattu etukumaraan, jotta takana olevat lyhyet hiukset on huomattavasti helpompi leikata. Vetosuunta oli kohtisuoraan taakse ja leikkauskulma oli 90 astetta.

 Takaosion jälkeen näkymä hiuksissa oli kuvan mukainen.

 Takaosion jälkeen siirryttiin korvan kohdalla olevaan osioon. (Huomaa jo takana erottuva porrastus)
Korvallinen leikatttiin samalla tyylillä, porrastaen.

 Porrastuksen jälkeen leikkasin hiusta vielä vapaalla kädellä, jotta sain korvan kauniisti esiin.

Lopuksi oli jälkellä "hevosenkenkäosio", joka otettiin kaikki hiukset kerralla alas. Päälyosio leikattiin kerrostuksena edestä taaksepäin. 

Etuhiukset leikattiin ihan viimeiseski, ennen viimeistelyä. Teimme mallin mukaisen, vähän revityn näköisen sivuotsiksen, jota lopulta sitten rikoin pointtaamalla saksen kärjillä.

Leikkaukseen laitoin paljon aikaa päälisosan keventämiseksi. Keventämiseen käytin paljon saksien kärkiä ja muotoilusaksia ja erilaisia leikkausmenetelmiä, joita opettaja neuvoi. Lopputulos oli mielestäni todella hyvä ja voin olla tyytyväinen siihen. Päälyosasta tuli tarpeeksi keveä ja "revityn" näköinen!

Tässä kuvassa näkyy hyvin takaosion muoto. Hiuksen määrä lisääntyy, mitä korkeammalle menee. Tämän muodon toteuttaminen onnistui ohennnussaksia ja kampaa käyttäen, opettajan ohjeistuksella. 




sunnuntai 18. syyskuuta 2016

Syksyn hiusmuotia 2016

Tämän syksyn naisten hiusmuotiin kuuluu liukuvärjäys, sateenkaaren värit. Vaaleat ja pastillimaiset väritkin ovat muodissa. Myöskään juurikasvua ei tarvitse peitellä.

 Kuvahaun tulos haulle liukuvärjäys 2016
Liukuvärjäys

 Sateenkaarivärit

Vaaleat värit

Harmaa tyvikasvu


Miesten hiusmuotiin kuuluu muun muassa high volume undercut (päältä runsaasti enemmän hiusta, sivut lyhyiset ja häivytetyt), skin fade (ihoa paljastava, tosi lyhyt ja häivitetty), sivujakaus ja hair bun.


High volume undercut

Kuvahaun tulos haulle skin fade
Skin fade

Kuvahaun tulos haulle miesten muodikas sivujakaus

Sivujakaus

Hair bun









Lähteet:
http://www.iltalehti.fi/hiukset/2015111920694280_ht.shtml
http://studioplayhelsinki.blogspot.fi/2016/04/miesten-hiusmuoti-2016.html

Maailman paras eka asiakas!

Perjantain kunniaksi sain asiakkaakseni oman parhaan ystäväni. Päätimme yhdessä jo aikaisemmin, että hän tahtoo hiusten pesun ja a-linjaisen leikkauksen. 
   Aluksi jännitys kummallakin oli varmasti aika kova, mutta se meni nopeasti ohi ja lopputulos mielytti kumpaakin tosi paljon. A-linjasta ei tahdottu liian jyrkkää, vaan siitä tehtiin loiva ja kaunis. Lopuksi vielä leikkasin etuhiuksiin muodostuneen kulman pois. Se oli paras perjantai tähän asti!




torstai 15. syyskuuta 2016

"Classic Skater Boy"

Torstain tehtäväksi saatiin leikata miesten päätä. Leikkauksen nimi oli "Classic Skater boy". Ohjeistus käytiin läpi videona, kuvina ja vielä opettaja teki leikkauksesta demon, joten oli helppo lähteä lopuksi itse tekemään omaa työtä, kun työvaiheet oli käyty monesti läpi. Omat leikkauspään hiukset ovat melko pitkät, joten teimme leikkauksen, jossa säästeltiin vielä hiuksta, mutta leikkauksen jaot ja perusasiat tuli käytyä hyvin läpi.
   Leikkauksen kuuluu olla melko pitkä, ja ehkä jonkun mielestä se on vähän sekaisen näköinen. Silti on tärkeää muistaa, että kyseisessä leikkauksessa jaot, vetosuunnat ja nostokulmat ovat tärkeitä. Leikkauksella on oma muodot ja linjat, jotka tekevät mallista ehjän ja hyvännäköisen.


Ekana tottakai lähtökohta kuva!


Sitten tein ositukset. Päälaelle jäi isompi osio, joka oli vähän neliön muotoinen. Myös tässä leikkauksessa otettiin takaa "suikale" hiuksia, josta otettiin mittapituus ja päästiin aloittamaan leikkaaminen. Vetosuunta oli suoraan taaksepäin, leikkaus tapahtuu 90 asteen kulmassa. Takana oleva osio jaetaan päälaella olevan "neliön" reunojen mukaan, eli "neliön" sisällä oleva osio leikataan tietyllä tavalla. Osiossa edettiin keskeltä toiselle sivulle ja sen jälkeen toiselle sivulle, noin sentin kokoisissa osissa (edellisestä osasta puolet ja sentti lisää toisesta osiosta). 

Osion leikkauksen tarkistaminen tehtiin "ristiintarkistuksena", osa hiuksista nostettiin vaakasuorana 90 asteeseen ja katsottiin, että kaikki hiukset ovat samassa linjassa. Takana olevan osion jälkeen siirrytään leikkaamaan sivuja. On tärkeää myös itse liikku asiakkaan sivulle, sillä jälleen vetosuunta pitää olla kohtisuoraan taake ja leikkauskulma on myöskin sama 90 astetta. Sivut leikataan samalla tavalla kuin takana oleva osio.


Jälkelle jäi päälaella oleva osio, joka leikattiin vasta föönauksen ja fiksauksien jälkeen. Föönattaess käytin luurankoharjaa, jotta saisin hiukset nopeammin kuivaksi ja melko suoraksi. Tässä vaiheessa leikasin myös joka puolelta "kulmikkuuden" pois ja sain hiuksen muotolinjasta pyöreämmän ja hienomman.  Päälaella olevan osion leikkasin takaa eteenpäin, noin sentin osioissa, vetosuunta suoraan ylöspäin ja 90 asteessa. Pituudesta otin pois noin sentin verran.

Tässä kuvassa näkee jo valmiin lopputuloksen. Viimeistelyn tein suoristusraudalla. Paljon ei mitasta lähtenyt (noin yhdestä kolmeen senttiä, mutta silti leikkauksessa pystyi näkemään selvän eron).

Edestä piti vielä leikata etuhiukset, sillä niihin ei oltu koskettu ollenkaan. Tein v-muotoisen otsatukan, jottta asiakas voi pitää otsista kummalla puolella tahansa. 

Ja lopuksi vielä työstä muutama kuva. Leikkaus oli yllättävän kiva, eikä korjauksia tarvinnut juurikaan tehdä.




keskiviikko 14. syyskuuta 2016

Lettejä, lettejä ja lettejä!

Yhtenä päivänä koulussa ei ollu riittävästi aikaa alkaa harjoittelemaan uutta leikkausta, joten sen sijaan harjoiteltiin erilaisten lettien tekoa. Lettejä on niin paljon kuin vain on tekijöitä ja mielikuvitusta. Lettejä liitetään erilaisiin kampauksiin tai sitten hiukset voidaan pitää pelkällä letillä. Niiden tekoa olisi hyvä harjoitella aina sillöin tällöin, sillä ne on aina muodissa mukana ja ne on helppo tapa viimeistellä hiukset.
   Omaa kokemusta leteistä on jonkin verran, mutta en siltikään voi kehua alkaa kehuskella asialla. Tahto oppia on kova ja harjoittelu tekee mestariksi. Muille olen kyllä lettejä tehnyt, mutta itselle se on haastavaa. Lettien nimet on aivan hukassa, mutta onneksi se ei vaikuta tekemiseen! Lopuksi vielä liitän alle kuvia töistäni.


Ensinmäiseksi piti tehdä kaksi lettiä, toiselle puolelle ranskalainenletti ja toisella hollantilainenletti. Oikean puoleinen letti (hollantilainen) oli mielestäni paljon helpompi tehä, koska sitä on harjoitellut ja tehnyt lähiaikoina paljon enemmän kun vasemman puoleista.

Sitten kokeilin "vesiputouslettiä". En ollut ikinä ennen edes kuullut moisesta, joten en tietenkään ole ennen sitä kokeillu. Tyytyväinen lettiin en ole, mutta se olikin ensinmäinen kerta kun sitä tein. Pitää siis alkaa vain enemmän harjoittelemaan!

Kokeilin myös tekemään lettejä erikohdille päätä. Alla olevaan lettiin olin tyytyväinen, siitä tuli mielestäni yllättävän kaunis ja sopii pitkiin hiuksiin tosi hyvin.


Ja vielä muutama letin kuva. Tästä kampauksesta tuli mielestäni nätti ja toisella puolella oleva "ruusu" antoi kauniin säväyksen. Kampaus on nopea ja helppo tehdä, sopii moneen eri tapahtumaan.




Viimeiseksi vielä kuva leteistä, joita ähersin joskus kotona.